Ar ne puiku, kai akį džiugina išpuoselėtos, iš margaspalvių gėlių sukomponuotos, originaliai atrodančios klombos? Augalus galima derinti kuo įvairiausiai, bet jei pristigote kūrybinių idėjų, galbūt padės kuris nors iš toliau pateiktų patarimų.

Sklypą puošiantys gėlynai gali atrodyti įvairiai. Paprastai augalai komponuojami atsižvelgiant į tai, kaip atrodo namas ir sodas. Greta kaimo pirkią primenančio namuko puikiai dera tradiciniai gėlių darželiai, o jeigu namas modernesnis, gėlyną galim paįvairinti kokiais nors papildomais elementais, tarkim, spalvotais kibirėliais, dėžėmis, ar ryžtis dar drąsesniems sprendimams.

Kaimo tipo sodybose ypač efektingai atrodo sename karutyje augančios gėlės. Nutarus, kad vienratis vežimėlis gali atstoti klombos pagrindą, karančius augalus rekomenduojama derinti su ryškiai žydinčiomis gėlėmis: tada karutis tiesiog paskęs margaspalvių žiedų jūroje.

Klombai nesunku pritaikyti ir kokį nors dubenį arba pintinę. Šie daiktai puikiai atrodo ir kaimo sodyboje, ir šalia namo mieste.

Leistini ir dar drąsesni eksperimentai – gėles galima auginti net guminiuose batuose, kibiruose, valtyse arba medinėse statinėse. Net atitarnavęs katiliukas, kuriame kadaise kunkuliuodavo turistinė košė, gali kuo puikiausiai tikti.

Nederėtų pamiršti ir tradiciškai akmenų borteliais įrėmintų gėlynų. Būtent jie pasiteisina beveik bet kokiomis aplinkos sąlygomis. Vijoklinius augalus, kaip ir visais laikais, rekomenduojama sodinti palei arkines konstrukcijas ir prie pat namo sienos.

Gėlynui tinkamų augalų pasirinkimas – kone beribis. Viską, kaip paprastai, lemia sodo šeimininko skonis, o sukurti konkretiems augalams tinkamas sąlygas visada įmanoma. Aišku, realizuodami idėjas, būtinai atsižvelkite į pasirinktų augalų ypatumus. Tarkim, karantys augalai geriausiai jaučiasi pakabinamuose vazonuose, o žemaūgių nederėtų sodinti ypač žemai. Atminkite, kad augalų šaknys turi kvėpuoti, be to, pasirūpinkite, kad vazonuose nesikauptų vanduo. Ypač daug vietos nereikalauja tik žemi augalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)