Žmonės aiškina, kad medžiai jiems trukdo, kad greit nugrius. Tačiau specialistai atkerta, kad žmonių prašymai dėl medžių kirtimo tikrai nėra visuomet patenkinami, nes ne visada senas medis kelia pavojų.

Gali griūti ar griūva?

Trečiadienį „Rinkos aikštės“ redakcija sulaukė Kėdainių miesto Mindaugo gatvės 8-ojo namo gyventojo skambučio.

Paskambinęs žmogus aiškino, kad kieme griūva didžiulis senas medis, o nei seniūnija, nei ugniagesiai gelbėtojai nereaguoja.

Žurnalistui nuvykus į nurodytą vietą, gyventojas nesutiko išeiti ir paaiškinti, kuris medis jam trukdo, o akivaizdžiai griūvančių ar lūžusių medžių kieme tikrai nebuvo. Ten stūksojo keletas subrendusių alksnių, eglių ir kitų medžių, tačiau jie atrodė tvirti ir gyvybingi.

Pakalbėjus su vietos gyventojais paaiškėjo, kad žmonės susiskirstę į dvi grupes. Vieniems seni medžiai trukdo, kitiems atvirkščiai – jie labai patinka ir yra tapę kone gatvės simboliu.

Gelbėtojai – tik esant pavojui

Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba informuoja, kad ugniagesiai gelbėtojai į įvykio vietą vyksta tik tuomet, kai yra realus pavojus žmogaus sveikatai ir gyvybei. Ugniagesiai vyksta, kai medžiai užvirsta ant namų, automobilių, gatvių, kelių. Vyksta, kai medžiai tikrai būna pavojingai pasvirę ir bet kuriuo metu gali nulūžti ir sužaloti žmones, sugadinti jų turtą.

Visais kitais atvejais ugniagesiai ragina kreiptis gyventojus į vietos seniūniją.

Senas – ne visada žuvęs

„Rinkos aikštė“ susisiekė su Kėdainių miesto seniūnija.

Kėdainių miesto seniūnijos seniūno pavaduotojas Juozapas Kanišauskas patikino, kad dėl medžių šalinimo ar genėjimo prašymų yra gauta.

„Seniūnija šiuo metu medžių negeni ir nepjauna, nes dabar yra vadinamasis ramybės laikotarpis.

Prašymų tvarkyti medžius tikrai turime, juos registruojame, renkame informaciją.

Galime šalinti tik lūžusį medį, kuris kelia pavojų, o šiaip tai dėl medžių pjovimo sprendžia komisija“, – paaiškino J. Kanišauskas.

Labai saugo

Kėdainių rajono savivaldybė dar praėjusiais metais priėmė naujas savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos taisykles, kurios buvo patvirtintos įsigaliojus šalyje naujiems teisės aktams.

Kėdainių miesto seniūnas Algirdas Krivičius yra sakęs, kad su panašiomis situacijomis, kai gyventojai reikalauja šalinti senus medžius, seniūnija susiduria dažnai ir primena, kad būtina žinoti vieną paprastą dalyką.

„Norime pabrėžti, kad pasitaiko atvejų, kuomet medis trukdo tik vienam gyventojui, o visiems kitiems jis tinka ir patinka, netrukdo.

Dažnai taip būna, kad žmonės susipriešina, nes vieniems medis labai patinka, kitiems ne.

Su bendrija yra paprasčiau, nes viskas nusprendžiama visuotinio susirinkimo metu. Koks sprendimas būna priimtas daugumos, taip ir būna. Tada bendrija kreipiasi į mus, mes į savivaldybę, tuomet ten sprendžia ir vertina medžio būklę komisiją. O jau tada seniūnija vykdo komisijos sprendimą.

Tad norėtume paprašyti žmonių, kad jei jau kreipiasi, tai turėtų būti daugumos nuomonė, nes jai nepatiks medis tik vienam žmogui, niekas to medžio ir nešalins“, – pabrėžė A. Krivičius.