Patyrę sodininkai, lygiai kaip ir naujokai, metai iš metų kartoja tokias klaidas, kurios ne tik prilygsta bergždžiam darbui, bet gali net pakenkti prižiūrimiems augalams ir sumenkinti jų duodamą derlių.

Taigi, kokie darbai, priešingai nei daug kas mano, laikytini visai beprasmiais?

Dažnas ir negausus laistymas

Užuot laistę daržą dažnai ir po nedaug, įpraskite laistyti jį tada, kai žemė išsausėja, be to, ganėtinai gausiai. Nuo dažno laistymo žemės paviršius pasidengia plutele, augalų šaknims ima stigti maisto medžiagų, dirvoje gali užsiveisti grybelis, todėl daržovės gali imti pūti. To juk tikrai nesiekiate?

Reguliarus žemės perkasimas

Jei jums atrodo, kad reguliariai perkasdami dirvą padedate augalams, privalote žinoti, kad vyksta kaip tik priešingai. Tikra tiesa, kad į purenamą dirvą patenka daugiau deguonies, be to, ima skursti joje vešančios piktžolės. Vis dėlto gilusis dirvos perkasimas augalams veikiau pakenkia, nei duoda kokios nors naudos. Jei daržo žemė smėlinga, daugiau nei kartą per metus jos perkasti tikrai nereikia. Jeigu dirva molinga, ją perkasus paviršiuje atsiduria priemolis ir jis neleidžia deguoniui pasiekti augalų.

Pernelyg brandžių sodinukų sodinimas

Troškimas kuo greičiau paversti sklypą žydinčiu sodu, gali pakišti mintį, kad reikia įsigyti ganėtinai brandžių, tarkim, 3–5 metų sulaukusių, sodinukų. Vis dėlto šitaip elgtis neverta. Priežastis paprasta: suaugę sodinukai daug imlesni ligoms negu jaunučiai. Manoma, kad ligos sodinukus atakuoja lygiai tiek metų, kiek jiems patiems yra prikimo dieną.

Senos žolės deginimas

Deginti sklype žolę – ne tik kenksmingas, bet ir pavojingas užsiėmimas. Mažų mažiausiai dėl tokios veiklos pažeidžiamas viršutinį dirvos sluoksnis (žūva visi jame besiveisiantys vabzdžiai, tarp kurių – nemažai naudingų, sunaikinama naudinga dirvos mikroflora). Tačiau blogiausia, kas gali nutikti, yra gaisras.

Tų pačių daržovių sodinimas tose pačiose lysvėse

Jeigu užmiršite apie sėjomainą, daržovių derlius su metais vis mažiau džiugins, o augalus ims atakuoti ligos ir kenkėjai. Kaitalioti sodo ir daržo kultūrų auginimo vietas yra tiesiog būtina, norint, kad augalai ne skurstų, o atvirkščiai – vešėtų.

Taip pat nesistenkite išberti ant dirvos kuo daugiau sėklų. Per tankiai sudygę augalai trukdys vienas kitam, nuolat kovos dėl maisto medžiagų ir saulės šviesos, todėl išaugs silpni ir duos menkesnį derlių. Atminkite, kad sėti reikia taip, kaip nurodyta instrukcijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)