Agurkų sostinės vardą regionas stiprina šimtmečiais, o pastaruosius du dešimtmečius mieste švenčiama vienintelė šalyje Agurkų šventė, kuri yra pirmasis kulinarinis festivalis Lietuvoje, teigia Kėdainių kultūros centras.

Agurkų auginimo tradicijoms paminėti liepos 14 diena parinkta neatsitiktinai. Dar 1997-aisiais Kėdainių krašte pirmą kartą buvo sumanyta pagerbti agurkų augintojus. Nuo tada net 22 metus kasmet išradingai ir linksmai buvo švenčiama Agurkų šventė. Dažniausiai – maždaug liepos viduryje. Tuo metu agurkai stipriai atpinga ir prasideda konservavimo ir šių daržovių ruošimo žiemai laikas. Šiais metais nuspręsta pasirinkti konkrečią datą, kad ji įsimintų ir būtų minima visoje Lietuvoje.

Nepriekaištingų agurkų augintojų vardą Kėdainiai pelnė ir stiprino kelis šimtmečius. Apie tai, kad miesto apylinkėse užsiimama daržininkyste ir auginami agurkai, minima jau XVII amžiuje Karaliaus Jono Sobieskio laikais (1674 m.). Agurkų auginimo verslas klestėjo carinės Rusijos laikais, tarpukario Lietuvoje bei sovietmečiu.

Per daugiau kaip du dešimtmečius švęsdami kulinarinį festivalį kėdainiečiai daug ką šventėms gamino iš agurkų: nuo įvairiausiai raugintų ir marinuotų iki agurkų martinio ir torto, sakoma Kėdainių kultūros centro pranešime.

Antradienį – Agurkų dieną – Kėdainių senamiestyje vyks Agurkų turgelis. Čia bus ragaujama ir prekiaujama žaliais, raugintais agurkais ir jau moderniais pramoniniu būdų pagamintais kulinariniais bei net kosmetiniais gaminiais iš agurkų. Bus ir patiekalų. Juos gamins viena iš stipriausių krašto šeimininkių, 10 metų dalyvavusi Agurkų šventėse šeimininkių varžytuvėse, − Dalia Kupstienė, o šefas, profesijos mokytojas Darius Biriukas ruoš gaiviuosius agurkų kokteilius.

Krautuvėlė „Ragauk“ pristatys užkandį − džiovinukus su agurkais ir medumi, agurkais ir žirneliais. „Šušvės midus“ pristatys midų su agurkų sultimis. Prekės ženklas „Gurkė“ siūlys didžiausią asortimentą: išpopuliarėjusį agurkų džemą, saldainius su agurkais ir šokoladu, agurkų ledinukus, taip pat rankų muilą, veido kremą su agurkų sėklų aliejumi ir paakių kremą. Ir šios vasaros naujienų naujieną – rankų darbo agurkų zefyrus. Juos iššlavė iš parduotuvės lentynų jau pirmąją prekybos dieną. Restoranas „Grėjaus namas“ kvies užsukti ir paragauti agurkų ledų „Tiltas per upę“. Šiuo modernizuotu populiariausiu desertu restoranas savo meniu praturtino tik nuo praeito pavasario.

Mieste veiks Agurkų paštas. Palinkėjimą ar trumpą laišką, o gal receptą ant specialiai agurkų dienai sukurto atvirlaiškio nemokamai iš Agurkų sostinės galės išsiųsti visi norintys ir taip pasveikinti geriausius kulinarus, mylimus žmones, draugus, gimines ir artimuosius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)