„Pavasarį susitvarkiau su spietimu, o dabar gaudau liepų ir grikių medų. Tris dienas iš eilės svarstyklės rodo, kad bitės prineša po tris kilogramus nektaro. Pridėjau po porą papildomų aukštų“, – apie sezoną pasakoja Algirdas Amšiejus, tačiau jis sako, kad ypatingai džiaugtis tiems, šalia kurių nebuvo rapsų ir grikių laukų neturės kuo. Pavyzdžiui, liepose lietus nektarą greitai išplauna. Grikiuose taip nenutinka.

Pavasarinio medaus kai kuriuose regionuose, lyginant su pernai metais, išsukta tik 20 proc. „derliaus“, tačiau kai kurie „rapsininkai“ išsuko rekordinius kiekius.

„Turguje vietoje dešimties pardavėjų, siūlančių pavasarinį medų, dabar du. Kadangi jo nedaug, viską išperka iš namų. Aš labai prašau bitininkų, kad nekeltų kainų, nors produkcijos ir trūksta. Jei taip padarysime, mus užtvindys medus iš Ukrainos ir Kinijos ir saviškį pardavinėsime po 1,5-2 eurus už kilogramų. Su jais konkuruoti mes nepajėgūs. Apimtys ir klimatas ne tas. Mus gelbsti tik tai, kad jie kol kas nemoka bitininkauti“, – aiškina A. Amšiejus ir prisipažįsta, kad jei būtų jaunesnis, važiuotų į Ukrainą, nes jie dirba naudodami mūsų 1961 m. technologijas.

Tačiau ateis laikas, kai jie išmoks dirbti. Mes taip pat mokėmės iš danų, belgų, vokiečių ir dabar turime naujausias technologijas, kurias nukopijavome. O tokių medingų augalų laukų pas mus niekada nebus.

Iš kitos pusės, šiemet labai geri metai bitininkaujantiems rapsų laukuose – tai pramoninis medus, kuris paprastai didmena parduodamas perdirbėjams. Jo urminė supirkimo kaina 2,6–2,7 euro už kilogramą, kai pernai buvo 2.

„Šiemet normali lietuviška vasara su dideliu vandens kiekiu, gerai augančia žole“, – sako A. Amšiejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)