Vieni iš jų pražysta kiek anksčiau, bet žydi išties ilgai – net iki pat rugsėjo vidurio. Kiti žydėti pradeda tik rudeniop. Bet kuriuo atveju privalote atsižvelgti į augalų žydėjimo eiliškumą, jei norite, kad sodas visada mirgėtų spalvomis.

Rožės „Candy oh!“

Šie rožių krūmai pražysta vėlai gegužę, todėl juos galima įtraukti ir į anksti vasarą žiedais apsipilančių augalų sąrašą. „Candy Oh!“ žydi ištisą sezoną, todėl jas tikrai verta rinktis, jei norite sode turėti krūmą, kuris žydėtų ne tik birželį, liepą ir rugpjūtį, bet ir rugsėjį, o kartasi net ir spalį.

Budlėjos „Miss Ruby“

Budlėjos, kaip ir gumbiniai bei siriniai klemaliai, ypač vilioja drugelius, todėl kai jos pražysta, tampa tikra sodo puošmena. Kai kuriuose regionuose jos laikomos invaziniais augalais. Pražysta budlėjos liepą ir žydi iki pat rudens. Kartais šie krūmai vadinami rudeninėmis alyvomis.

Sirinės kinrožės „Sugar Tip“

Šis rytų Azijoje paplitęs dekoratyvinis ir vaistinis augalas neįtikėtinai pagyvina rudeninį sodą. Ypač įdomia veisle laikoma „Sugar Tip“. Šie krūmai pasipuošia ne tik dvispalviais žiedais, bet ir besimainančių spalvų lapais.

Rožės

Sirinės kinrožės „Blue Chiffon“

Kai kurių rūšių sirinės kinrožės pražysta mėlynais žiedais. „Blue Chiffon“ – vienos iš tokių. Akį džiugina ne tik žiedų mėlynumas, bet ir žiedlapių gausa: jie suauga dviem eilėmis.

Kinrožės „Dinner-Plate“

Lotyniškas sirinės kinrožės pavadinimas – Hibiscus syriacus. Yra ir tokių kinrožių rūšių, kurios ganėtinai atsparios atšiauriam klimatui, nors mūsų kraštuose paplitusios kur kas mažiau nei sirinės. Tai – pelkinės kinrožės (lot. Hibiscus moscheutos). Šie krūmai garsėja didžiuliais, ryškiais žiedais. Labiausiai šie dekoratyviniai augalai paplitę Šiaurės Amerikoje.

Sėpenės

Įvairovė – tai gyvenimo prieskonis, o sėpenės (lot. Caryopteris) sukuria įvairovę sodo kontekste. Kitaip nei daugelio vėlai vasarą pražystančių krūmų, sėpenių žiedai pilnaviduriai, todėl visas augalas atrodo tarytum papuręs. Sėpenės ypač vilioja bites.

Šluotelinės hortenzijos

Šiuos augalus kartais norisi priskirti prie medžių, tačiau specialistai vadina juos krūmais. Kad ir kaip būtų, dėl dydžio ir žiedų stambumo šluotelinė hortenzija tiesiog privalo augti jūsų sode, nes vasarai slenkant į pabaigą jos vaizdas džiugins akį.

Paprastieji mėlesai

Lotyniškas paprastųjų mėlesų pavadinimas – Perovskia atriplicifolia. Tai dar vieni vėlai vasarą žydintys krūmai, kurių turėtumėte pasisodinti, jeigu rugpjūtį ir rugsėjį sode pasigendate spalvų. Krūmų lapai turi sidabrišką atspalvį, todėl kartais vertinami net labiau negu žiedai. Dar viena puiki šių augalų savybė ta, kad jais rūpindamiesi tikrai nesuvargsite: priežiūros paprastieji mėlesai reikalauja minimaliai.

Aukštosios brugmansijos

Kad vėlai vasarą sode nestigtų spalvų, galite įveisti atogrąžų kraštams būdingų augalų. Vienas iš tokių – aukštoji brugmansija. Šio krūmo žiedai primena trimitus: ne veltui angliškas šio augalo pavadinimas yra frazė „angelo trimitas“. Brugmansijos nėra atsparios šalčiui, todėl žiemą jos turėtų praleisti patalpoje.

Indinė krausva

Indinės krausvos, kitaip nei pirmiau minėtos aukštosios brugmansijos, gana nesunkiai perkenčia žiemą, tačiau tikrai neužauga tokios aukštos kaip šiltuose kraštuose. Savo gimtinėje krausvos ypač populiarios ir užauga tokios aukštos, kad primena medžius. Deja, pas mus šito nenutinka ir pražysta krūmai tik vėlai vasarą. Augalo šaknys ištveria žiemos šaltį, tačiau antžeminė dalis visiškai (arba beveik visiškai) nunyksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)