Vadovaujantis tam tikromis laiko patikrintomis gudrybėmis kultūrinių augalų priežiūrai prireikia daug mažiau pastangų ir laiko, rašoma portale „InfoHome“.

1. Tikrai ne visi žino, kad salotas reikia ne rauti su šaknimis, o skabyti išorinius lapus, centrinę augalo dalį paliekant neliestą. Jei taip darysite, salotų lysvė ištuštės negreitai.

2. Jei norite, kad rabarbarai ilgai išliktų jauni ir išaugintų storus lapkočius, jokiu būdu neleiskite jiems žydėti: visus žiedkočius privalote nuskabyti, vos tik jie pasirodo.

3. Kvapieji pelėžirniai – puikūs ir suvis ne lepūs augalai, tik reikia nepamiršti nugnybti pagrindinio ūglio. Trumpinti reikėtų maždaug ties 5 arba 6 lapų pora. Tada kvapieji pelėžirniai ims aktyviai šakotis ir žydės visą sezoną.

4. Aukštiems daugiamečiams augalams visai nebūtina konstruoti sudėtingų atramų. Pakaks, jei atitinkamame aukštyje surišite juos virve į vieną kupstą.

5. Kad ir kaip norėtųsi jau pirmais metais pasidžiaugti persodinto arba naujai pasodinto bijūno žiedais, pirmuosius pumpurus teks pašalinti. Tai padaryti reikia tam, kad efektyviai formuotųsi žiemą perkęsti pajėgūs augalo šakniastiebiai.

6. Kai tik tulpės nužydės, nepamirškite nupjaustyti žiedkočių: tada visos maistinės medžiagos bus panaudotos svogūnėliui suformuoti.

7. Jaunus medelius ir kai kuriuos krūmus būtinai pririškite prie kuolelių. Taip pavyks užkirsti kelią kamieno deformacijai.

8. Būtinai nukarpykite arba nuskabykite nužydėjusius medetkų žiedus. Tada gėlės žydės iki pirmųjų šalnų.

9. Nendrinis dryžutis, kaip žinia, yra daugiametis žolinis augalas ilgais baltai dryžuotais lapais. Greta augančių augalų atžvilgiu jis elgiasi gana agresyviai – stengiasi juos užgožti. Ir tai jam puikiai sekasi, kadangi dauginasi jis požeminiais ūgliais. Kaip tik dėl šios priežasties nendrinį dryžutį rekomenduojama sodinti atokiai nuo kitų augalų: tada jis neims brautis į svetimą teritoriją. Beje, iš pradžių jį derėtų pasodinti į kibirą ir tik tada perkelti į gėlyną.

10. Neiškasinėkite rudenį petražolių šaknų – palikite jas lysvėje. Kitais metais petražolės bandys sužydėti, bet pasistenkite, kad taip nenutiktų, – pašalinkite visus žiedkočius. Jei taip padarysite, šviežių lapelių galėsite prisiskabyti iki vėlyvo rudens, be to, kitąmet nereikės sėti petražolių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)