Kartais atrodo, kad nuo jų neįmanoma apsiginti. Kita vertus, tikėtina, kad neišbandėte nė pusės liaudiškų kovos su skraidančiais kenkėjais priemonių.

Uodai

Šie negailestingi vabzdžiai, atrodytų, kanda tik jus, nors aplink yra ir daugiau žmonių. Jei nenorite naudoti cheminių priemonių, yra liaudiškų būdų.

Uodams nepatinka pelargonijų, pomidorų ir bazilikų kvapas. Galite auginti pelargoniją ar vyšninių pomidorų ant palangės – puikus būdas nubaidyti uodus nuo langų.

Galite apsipurkšti vanilės tirpalu – šaukštą vanilės esencijos ištirpinkite pusėje stiklinės vandens ir apsipurkškite nuo galvos iki kojų.

Taip pat galite apsipurkšti pelyno šaknų, šermukšnių žiedų, baziliko lapų nuoviru. Saują šaknų, žiedų ar lapelių užpilkite litru vandens, užvirinkite ir palikite kelias valandas pastovėti. Paskui apipurkškite nuoviru drabužius ir odos plotus.

Širšės

Jeigu jums įgriso širšės, į dvi stiklines vandens įlašinkite 30 lašų mėtų eterinio aliejaus. Apsipurkškite šiuo mišiniu, jis nepavojingas ir vaikams.

Kitas variantas – karštame vandenyje išmaišykite 2–3 šaukštelius šampūno arba skysto muilo, skystį supilkite į buteliuką su purkštuku. Skystį purkškite ne ant savęs, o ant skraidančių širšių.

Jei turite laiko, galite pasigaminti širšių gaudyklę. Jums reikės prarūgusios uogienės arba alaus ir cukraus. Į uogienę arba alų su cukrumi įdėkite pora insekticidų, supilkite į nupjautus plastikinius butelius, o juos pastatykite sode. Šios priemonės privilios širšes, o šios apsinuodys jomis ir po kiek laiko nugaiš.

Galite pasigaminti ir kitokią gaudyklę. Perpjaukite plastikinį butelį perpus. Į vieną butelio pusę įpilkite pasaldinto vandens, likusią dalį įsmeikite į ją kakliuku žemyn. Širšės įskris į butelio kaklelį ir nebegalės išskristi į lauką.

Musės

Musės nesikandžioja, bet įkyri ne mažiau nei uodai.

Kad per atvirus langus nepriskristų musių, ant palangės pastatykite mirtą vazonėlyje. Tik nenuimkite nuo palangės pelargonijos, jeigu pastatėte ją nuo uodų.

Kitas variantas – pakabinti justas, prie kurių priliptų musės. Paimkite 40 g cukraus, maltų juodųjų pipirų ir pusę stiklinės pieno. Sumirkykite šiuo mišiniu popieriaus lapą ir sukarpykite juostomis.

Muses baido bitkrėslės kvapas. Ant palangės gali pritrūkti vietos visiems augalams, skirtiems atbaidyti įvairius vabzdžius.

Paskutinis, nors ne visai patikimas būdas – prismaigstyti į apelsino ar citrinos puselę gvazdikėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)