„Woman‘s Health“ sudarė pavojingų augalų sąrašą:

Rabarbarai

Tikriausiai teko girdėti, kad rabarbarus reikia valgyti iki Joninių. Kodėl? Rabarbarų stiebuose gausu antioksidantų ir kalcio. Iš rabarbarų stiebų verda kompotą, kisielių, džemą, kepa pyragus su rabarbarų įdaru.

Vis tik būkite atsargūs su rabarbarų lapais ir šaknimis, o antroje vasaros pusėje – ir su stiebais. Šiuo laikotarpiu rabarbarų stiebuose jau atsiranda oksalo rūgšties, kurios netgi nedidelis kiekis gali sukelti pykinimą, vėmimą ir viduriavimą, įspėja Nebraskos toksikologinio centro ekspertas Johnas McCoy.

Netyčia suvartojus didelį kiekį oksalo rūgšties, ji gali pakenkti inkstams ir kepenims. Įsidėmėkite – rabarbarų šaknys ir lapai nevalgomi.

Bulvės

Tinkamai laikomos bulvės nepakenks sveikatai. O jei šviežios bulvės ilgai būna tiesioginiuose saulės spinduliuose, jose ima gamintis toksinis junginys solaninas. Solaninas gali sukelti nuo vienos iki šešių dienų trunkantį vėmimą ir viduriavimą.

Solanino turinčios bulvės po lupenomis būna pažaliavusios, dėmėtos. Kaip tokiu atveju elgtis? Ekspertai pataria nupjauti visas žalsvas dėmes, kuriose susikaupęs solaninas, tada bulves galima valgyti.

Bulves reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje.

Vaisių kauliukai ir sėklos

Tikriausiai girdėjote, kad pavojinga valgyti vaisių kauliukus ir daržovių sėklas. Obuolių, kriaušių, mangų, abrikosų, persikų, nektarinų ir vyšnių kauliukuose yra amigdalino – toksinės medžiagos, kuri gali virsti nuodingu cianidu. Cianidas žmogui sukelia galvos skausmą, traukulius, pykinimą, vėmimą, padažnėjusį širdies plakimą ir aukštą kraujospūdį.

Džiugi žinia – jei neplanuojate suvalgyti didelio kauliukų ar sėklų kiekio, apsinuodyti mažai šansų.

Grybai

Dėl prekybos centruose perkamų ūkiuose auginamų pievagrybių jaudintis neverta. Rizikingiau patiems rinkti grybus, gerai jų nepažįstant, ar pirkti turguje, priimti iš kaimynų.

Miške auga daugybė įvairių rūšių grybų, tiesa, valgomos ne visos grybų rūšys. Maistui netinkami grybai gali sukelti pykinimą, viduriavimą, sunkesniu atveju galima kelioms dienoms patekti į ligoninę.

Pupelės

Mūsų racione pupelės labai svarbios – iš jų gaminame salotas, troškinius, verdame sriubas. Termiškai neapdorotose pupelėse yra pavojingos medžiagos – lektino. Prieš gaminant pupeles ir lęšius reikia kelias valandas juos pamirkyti, prieš virimą ta vandenį nupilti ir užpilti švariu.
Saugiausios – konservuotos pupelės ir lęšiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)