1. Nasturtės ir agurkai

Nasturčių aromatas vilioja vabzdžius apdulkintojus, o agurkai sukasi aplink, suformuodami gėlėms kokoną, kuris saugo nuo stipraus vėjo ir gėlių mėgėjų.

2. Melionai arba moliūgai ir žydintys žalmynai

Melionams ir moliūgams reikia apdulkintojų, kurių jie vien nepajėgūs privilioti. Jiems į pagalbą ateina žydintys žalumynai – krapai arba petražolės. Be jų praktiškai nebūtų melionų ir arbūzų derliaus.

3. Pajūrinė lobuliarija ir burokėliai

Lobuliarijos auga visur, net ir tarp burokėlių lysvių. Kam ji reikalinga burokėliams? Lobuliarijų žiedai privilioja kopūstinių musių, kurios yra amarų (burokėlių mėgėjų) priešai.

4. Kukurūzai, pupelės ir moliūgai arba melionai

Šį derinį puikiai žinojo Amerikos indėnai ir vadino jį Trimis seserimis. Kukurūzai – puiki atrama pupelėms. Pupelės paverčia ore esantį azotą į tai, ką gali įsisavinti kaimyniniai augalai. O į visas puses augantys melionų arba arbūzų lapai yra tarsi gyvas mulčas, nepaliekantis vietos piktžolėms ir sulaikantis drėgmę viršutiniuose žemės sluoksniuose.

Smulkūs ūkininkai, grūdai, daržas

5. Medetkos ir brokoliai

Medetkos išskiria lipnią masę, kuri vilioja amarus, o šie patenka į spąstus ir žūsta. Tai gerai, nes tada amarai negraužia brokolių, neturinčių tokios geros apsaugos nuo kenkėjų.

6. Salotos ir pomidorai arba baklažanai

Visiškai skirtingų kultūrų auginimas šalia vadinamas kultūrų derinimu ir duoda savų vaisių. Šiuo atveju pomidorai arba baklažanai sudaro pavėsį salotoms, kurioms nepatinka tiesioginiai saulės spinduliai. Tai suteikia galimybę ilgiau auginti salotas.

7. Ridikėliai ir morkos

Nors abejos daržovės – šakninės, jų šakniagumbiai auga skirtingame gylyje. Ridikėliai ima maistingas medžiagas iš žemės paviršiaus, o morkos – iš giliau. Jie vieni kitiems netrukdo ir maksimaliai išnaudoja žemę.

8. Pomidorai ir bazilikai arba kalendros

Daugelis daržininkų mano, kad šalia pomidorų augančios kalendros gerina jų skonį, bet moksliškai ši nuomonė nepagrįsta. Moksliškai pagrįsta tik tai, kad stiprus kalendros arba bazilikų kvapas atbaido kenkėjus, pavojingus pomidorams. O jei kalendra pražysta, jos žiedai privilioja vabzdžių apdulkintojų.

9. Salotos ir laiškiniai česnakai arba česnakai

Amarai mėgsta salotas, bet nemėgsta aštraus česnakų kvapo, todėl česnakai – puiki apsauga nuo amarų.

10. Rožės ir snapučiai arba laiškiniai česnakai

Ir šiuo atveju galioja tas pats principas – norint apsaugoti rožes nuo amarų, pakanka pasodinti šalia jų augalų, kurių kvapas amarams nemalonus.

11. Ramunėlės ir kopūstai

Ramunėlės privilioja vabzdžių apdulkintojų, kurie ne itin noriai skrenda prie nuobodžių kopūstų. Rudenį ramunėles nupjaukite, jų viršūnėles ir šaknis sudėkite į kompostą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)