Šiuo metu jo ūkyje 4 ha uogų ir sezonas tęsiasi keletą mėnesių. Patirties žmogus sėmėsi važinėdamas po geriausius ūkius visoje Europoje.

„Dabar jau reikia skinti uogas. Jei jos nušalo ar buvo per sausa patartina patręšti amino rūgštimis. Galima per lapus patręšti ir organinėmis trąšomis, kurios augalui pateikiamos taip, kad būtų kuo lengviau įsisavinti. Mulčiuoti jau vėlu, tą reikėjo daryti kai jos pradeda žydėti. Uogos jau guli ant žemės ir kiekvieną pakelti nepažeidžiant būtų sudėtinga“, – aiškina profesionalas.

V. Juodsnukis nepataria dabar naktimis augalų dengti agro plėvele. Tačiau ir šis darbas, kuris naudingas saugant augalus nuo šalnų, turi savo specifiką. Dienomis plėvelę reikia nuimti, kad žiedus pasiektų bitės. Jei jos neapdulkina braškių, derlius būna kur kas menkesnis. Gali būti dvigubai mažesnis nei plotuose, kuriuose augalus pasiekia bitės.

„Daugelis Lietuvos ūkininkų jau orientuojasi į vėlyvąsias braškes, kurių derlių gauti paprasčiau – nereikia dengti. Tiek, kad pirkėjai nekantrūs ir prašo vietinių uogų vos tik pasirodo atvežtos iš Graikijos. Deja, klimatinės mūsų sąlygos tokios, kad jos pribręsta kur kas vėliau. Augintų po priedanga skonis vis tiek bus prastesnis nei augintų lauke“, – aiškina V. Juodsnukis ir sako, kad lenkų naudojamos ypatingai intensyvios technologijos neleidžia pasiekti, kad uogos skonis būtų geras ir joje susikauptų pakankamai vitaminų.

Vidas Juodsnukis

Profesionalas paaiškina ir kodėl taip nutinka. Braškė pakankamai „agresyvus“ augalas, jam reikalinga konkurencija.

„Buvau didžiausiame Italijos braškyne, kuris užima apie 800 ha ir mūsų ūkininkai buvo nustebę, kad ten daug žolių. Grupės vadovas paaiškino, kad šios uogos negalima auginti sterilioje aplinkoje. Pavyzdžiui, šiltnamyje jos paima visas medžiagas, kurias duoda augintojas, uogos stambios, tačiau be skonio. Jei atsiranda konkurentai – žolės – skonis iš karto kitoks. Mes savo ūkyje irgi leidžiame augti šiek tiek piktžolių, kad skonis būtų kuo geresnis“, – subtilumus aiškina V. Juodsnukis ir tikina, kad pradedant sezoną jis drąsiai turguje stovi prie prekeivių, parduodančių pigesnes graikiškas uogas. Žmonės perka pas jį, nes moka už skonį. Jis pataria šeimininkėms, darže nesistengti sunaikinti visas iki vienos žoleles, kurios nepanašios į braškę. Reikia šiek tiek natūralumo.

Kitas dalykas, tai reikia gerai paruošti dirvą, kad nereikėtų naudoti augalų apsaugos priemonių. Jis pats šiuo metu naudoja sideralinius pasėlius – taip reikia kur kas mažiau trąšų.

Norint ilgo derliaus reikia pasirinkti veisles. Rekomenduojame Asia, Rumba, Selektas. Vėlyvesnės Salsa, Malvina. Tada derlių valgysite porą mėnesių. Kitas būtinas dalykas išgauti skoniui – vanduo. Sausroje uogos neužauginsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)