„Tai visiškai natūralios skystos organinės trąšos ir tuo pačiu biologinis preparatas. Turintis milijardus mikroorganizmų. Tiek daug, kad net nereikia mikroskopo, kad pamatyti jų kolonijas.

Tai reiškia, kad šiose trąšose yra medžiagų, kurios sudaro ypatingai geras sąlygas daugintis mikroorganizmams. Dirvožemiui yra labai svarbi gyvybė. Tokios trąšos, patekusios į dirvožemį jį praturtina. Mikroorganizmų dauginimuisi ir klestėjimui reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Taip dirvožemis tampa gyvybingesnis. Taip pat šios trąšos turi daug augalams reikalingų mikroelementų, huminės ir fulfo rūgščių“, – pranešime rašo skysto biohumuso gamintojas Mindaugas Filipavičius.

Augalai gali pasisavinti tik tas medžiagas, kurios yra ištirpusios vandenyje ir tas kurias perdirbus išskiria mikroorganizmai. Todėl dirvožemiui yra labai svarbūs mikroorganizmai. Nes jų pagalba augalų šaknys aprūpinamos maistinėmis medžiagomis.

Šio produkto kūrėjas tikina, kad šios trąšos net dalinai neutralizuoja įvairius cheminių ar mineralinių trąšų bei herbicidų likučius.

Gamyba

„Šias trąšas pagamina lietuviški sliekai ir mikroorganizmai iš įvairių organinių medžiagų ir tokių priedų, kaip kreida, pelenai. Reikia prižiūrėti, kad sliekų maistas nepradėtu rūgti. Kad sliekai gerai jaustųsi ir daugintųsi. Vasara nebūtu per karšta, o žiemą per šalta. Taip pat, kad nebūtu per šlapia ar per sausa.

Kompostinė, reikalinga gamybai, statoma taip. Reikia išbetonuoti pagrindą su nuolydžiais ir pakeltais kraštais. Kad visas susikaupęs skystis sutekėtų į vieną vietą ir išvarvėtų per įrengtą vamzdį. Sienoms naudoju skardą. Pagrindinę centrinė grindų dalis daroma taip, kad būtų pakilusi nuo žemės ir uždengiama tinkleliu“, – aiškina sliekų augintojas.

Lietaus vanduo susimaišo su sliekų ir mikroorganizmų išskirtomis medžiagomis, kurios ištirpsta vandenyje ir kompostinės dugne išlaša koncentruotas tamsokas su švelniu kvapu skystis. Tai ir yra natūralus skystas sliekų biohumusas. Kuo daugiau sliekų ir kuo didesnę įvairovę visokio maisto ir natūralių medžiagų jie gauna bei kuo storesnis sluoksnis ir tinkamesnės sąlygos. Tuo geresnės kokybės ir stipresnės koncentracijos. Mano gaminamos tokios koncentracijos, kad skiedžiasi santykiu 1 su 100.

„Maždaug 1000 litrų tūrio, tokioje kompostinėje turėtu būti daugiau nei 10 kg sliekų. Pagaminamas trąšų kiekis, esant geroms sąlygoms ir pakankamai sliekų bei tinkamai juos maitinant šiltuoju metų laiku prilaša per parą. Iki 1 litro skysto sliekų biohumuso. Metinis vidurkis. Iš 1000 litrų tūrio apie 200 litrų“, – kiek taip galima gauti trąšų įvardina autorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)