Drabužiai iš natūralių audinių

Jei turite natūralių audinių (grynos vilnos, medvilnės, šilko ar lino) drabužių, kurie yra tokie susidėvėję ar sugadinti, kad nebetinka labdarai, suplėšykite juos į skiautes, kad jie greičiau suirtų, ir meskite į komposto krūvą! Jei mesite drabužius į kompostą, įsitikinkite, kad juose nėra sintetinių siūlų, plastikinių ar metalinių sagų bei užtrauktukų, taip pat dėmių nuo variklių alyvos, dažų, lako ir kitų neirstančių medžiagų.

Latekso gaminiai

Kitą kartą, kai tvarkysite kambarį po vaiko gimtadienio, lateksinių balionų likučius sumeskite į kompostą. Lateksas – natūrali ir biologiškai irstanti medžiaga, tačiau dauguma žmonių dėl kažkokių priežasčių tai yra pamiršę. Turite ir kitokių latekso gaminių? Užuot sumetę juos į šiukšlių dėžę, kitą kartą svieskite juos tiesiai į kompostą.

Popierinė lipni juostelė ir nuplaunami klijai

Rankdarbių ir klijuojamų papuošimų mėgėjai, džiaukitės! Popieriaus skiautes su nuplaunamais klijais ir panaudotas popierines lipnias juostas galima kompostuoti. Tai šiek tiek palengvins valymąsi po kūrybinių projektų, nes jūsų šiukšlių kibiras nepersipildys.

Vyno butelių kamščiai

Kitą kartą po vakarėlio namuose iš natūralios medžiagos pagamintus vyno butelių kamščius meskite į komposto krūvą. Tačiau būkite atidūs: kai kurie vyno gamintojai naudoja plastikinius kamščius, kurie savo išvaizda yra labai panašūs į natūralius. Taigi neapsigaukite.

Kailis, plaukai ir nukirpti nagai

Jei turite naminių gyvūnų, kurie stipriai šeriasi, gali būti, kad jus šiek tiek paguos faktas, jog jų „kailinius“ galima kompostuoti. Į komposto konteinerį taip pat galite mesti plaukų gumulus, ištrauktus iš plaukų šepečio, bei nukarpytus nagus.

Mažos popierinės atliekos

Nors kartono produkciją visuomet galima sumesti į specialius antrinių žaliavų konteinerius, smulkias popierines atliekas galite berti ir į savo komposto krūvą. Perdirbti kartoną gali būti brangu, tam reikia nemažai išteklių, todėl nedidelius kartono gabaliukus geriau tiesiog kompostuoti.

Senas naminių gyvūnų ėdalas

Jeigu jūsų spintelėje užsigulėjo sausas naminių gyvūnų ėdalas, tiesiog suberkite jį į komposto konteinerį. Tačiau pasistenkite, kad jūsų augintinis neužuos jo kvapo – priešingu atveju jis gali pamėginti susigrąžinti pasenusį ėdalą.

Dulkių siurblio turinys

Dažniausiai šiukšles, kurias susiurbia jūsų dulkių siurblys, sudaro kompostuojamos medžiagos: dulkės, plaukai ir pan. Kai kuriais atvejais galima kompostuoti netgi patį popierinį dulkių maišą (būtinai pažiūrėkite, iš ko jis pagamintas). Jeigu jūsų dulkių siurblys neturi maišelio, tai dulkių konteinerio turinį galite pilti tiesiai į komposto krūvą.

Vatos diskeliai

Vonios kambaryje galite pastatyti nedidelę šiukšlių pintinėlę visoms kompostuojamoms atliekoms – vatos diskeliams ir gumuliukams, taip pat kartoniniams rulonėliams nuo tualetinio popieriaus. Tik nemeskite ten dantų siūlų ir plastikinių vatos pagaliukų.

Senos natūralios plaušinės ir kempinės

Jei naudojate natūralią plaušinę, kitą kartą, kai sumanysite ją pakeisti, suplėšykite ją į skutelius ir išmeskite į komposto krūvą. Jei vis dar prausiatės su sintetine kempine, pamąstykite, ar nevertėtų pereiti prie natūralių alternatyvų. Dirbtinių medžiagų kempinės labai teršia mūsų aplinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)