Deja, jau po savaitės tokia dovana praranda puošnumą, o su laiku kai kurie augalai apskritai nudžiūva. Norint šito išvengti, reikia žinių apie dekoratyvinių rožių priežiūrą – kokia oro temperatūra ir žemė joms tinkamiausia, kaip jas tręšti. Taip pat svarbu žinoti, kaip jas laistyti.

Portalas „FurnishHome“ surinko patarimus, kaip teisingai prižiūrėti kambarines rožes, kad augalas kuo ilgiau džiugintų dailiais pumpurais.

Paprastai namuose galima auginti šių rūšių rožes:

remontantines;

arbatines-hibridines;

poliantines (daugiažiedes);

bengalines.

Pirmosios rūšies rožės gražiai atrodo ir sode, kai apsiveja arkas ir tvoras. Arbatinių-hibridinių rožių krūmai visada yra vešlesni. Poliantinių rožių pumpurai maži, ant vienos šakelės jų telpa labai daug. Paskutinės rūšies rožės sutinkamos dažniausiai, jas mes ir vadiname dekoratyvinėmis, viduje auginamomis rožėmis.

Dekoratyvinės rožės priežiūra

Įnamus parneštas augalas dažniausiai būna mažame vazonėlyje, kuriame patogu augalą parduoti, tačiau jis ne visai nutaikytas pagal dydį. Neskubėkite persodinti rožės į didelį vazoną: pirmas 2-3 savaites jai reikia priprasti prie naujo klimato – prie pasikeitusios temperatūros, oro drėgnumo. Tam, kad aklimatizacija būtų sėkminga, sudarykite rožėms tinkamas sąlygas. Toliau papasakosime, kaip tai padaryti. Jei viską darysite teisingai, rožė namuose žydės iki 6 metų, ir suspės stabiliai daugintis.

Persodinimas

Kai augalas jau adaptuojasi prie namų klimato, ateina laikas jį persodinti. Paruoškite didelį vazoną, suberkite ant jo dugno drenažo sluoksnį (pavyzdžiui, keramzito).

Atkreipkite dėmesį: žemę persodinimui geriau pasigaminti patiems. Sumaišykite po 4 dalis humuso ir durpių, pridėkite vieną dalį smėlio ir trąšų kambarinėms rožėms. Taip pat galima naudoti ir pirktinį jau paruoštą gruntą.

Dabar reikia palaistyti ir atsargiai išimti augalą iš vazonėlio. Jei nepavyksta, vazonėlį galima perpjauti, kad galėtumėte ištraukti visą augalą. Pasistenkite nedeformuoti šaknų sistemos, išsaugoti ją tokią, kokia buvo iki persodinimo.

Kas patinka miniatiūrinėms rožėms

Tam, kad krūmelis plėstųsi ir dažniau krautų pumpurus, reikia stebėti augalo būklę ir sąlygas, kuriomis jis auga.

Dekoratyvinėms rožėms patinka tokios sąlygos:

vėdinamas balkonas;

palangė iš saulėtos pusės;

maistinga, puri dirva;

tręšimas tinkamomis trąšomis;

laistymas pastovėjusiu vandeniu;

erdvus vazonas, kad galėtų vystytis šaknų sistema.
Kas augalams kenkia

Kai kurie dalykai, atvirkščiai, gali augalams pakenkti:

šaltas arba chloruotas vanduo iš čiaupo;

nenurinkti nuvytę pumpurai;

per karštas klimatas, įskaitant žiemos laikotarpį;

kai persodinant pažeidžiamos šaknys.
Kambarinių rožių laistymas

Norite sužinoti, kaip laistyti vazonines rožes? Visų pirma paruoškite kibirą ar talpą, kuriame vanduo galėtų pastovėti bent parą. Jei turite nuosavą kiemą, vertėtų surinkti lietaus vandens. Laistymo kiekis priklauso nuo sezono ir patalpos temperatūros.

Vasarą

Pačiu karščiausiu laikotarpiu reikia stebėti, kad žemė vazone neperdžiūtų, o pats augalas neperkaistų. Galima patikrinti žemę pirštais: kai ji sausa, laistome rožės krumelį. paprastai laistyti reikia kiekvieną arba kas antrą. Taip pat reikia nurinkti nuvytusius ir nudžiūvusius žiedus.

Rudenį

Atšalus orams (temperatūrai nukritus žemiau 15-12 laipsnių) vazoną su augalu reikia iš balkono parsinešti į vidų. Kai visi žiedai nuvys, reikėtų nebetręšti, nukirpti šakeles taip, kad ant kiekvienos liktų po 5 pumpurus. Nupjautus ūglius galima naudoti dauginimui.

Žiemą

Jei rudenį jau nukarpėte rožę, žiemą ji liks ramybės būsenoje. Augalą reikia laikyti nešildomoje namų zonoje, bent jau kuo toliau nuo radiatoriaus. Priežiūra turėtų apsiriboti tik laistymu ir apipurškimu kelis kartus per savaitę.

Pavasarį

Augalas ima busti, todėl laistyti reikia daugiau, daugiausiai – kartą per dieną. Reikėtų tręšti rožę mineralinėmis trąšomis, pastatyti vazoną saulėtoje pusėje ir laukti, kol krūmas sukraus ryškius pumpurus.

Dar keli patarimai

Dabar jau žinote, kaip laistyti kambarinę rožę. O štai dar keli naudingi patarimai:

kartą per savaitę keiskite pusę, kad augalas nesideformuotų, stiebdamasis link saulės;

tręškite augalą vieną kartą per dvi savaites šakninėmis arba nešakninėmis trąšomis;

atminkite, kad sergančių ar ką tik persodintų augalų tręšti negalima;

kas keletą dienų vakarais apipurkškite lapus.

Pasinaudokite mūsų patarimais ir rūpinkitės savo dekoratyvinėmis rožėmis, kad jos žydėtų visą sezoną, daugintųsi ir džiugintų akį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)