Kaip užsitikrinti gausų ir stabilų agurkų derlių, pataria portale hozvo.ru skelbiamos publikacijos autoriai.

Agurkai mėgsta saulės atokaitą

Saulėtos vietos parinkimas – itin svarbus žingsnis gausaus derliaus link. Saulės šviesa ir šiluma šioms daržovėms taip pat būtina kaip ir vanduo. Galbūt paklausite, o ką tada galvoti apie šiltnamius? Juk šviesos patekimas į juos – ribotas? Dalykas tas, kad šiltnamyje reikia auginti specialias, šešėlių nebijančias ir hibridines veisles. Jų sėklos kainuoja daug brangiau nei įprastų agurkų rūšių, be to, lauko sąlygos šioms veislėms – ne pačios palankiausios. O įprastų agurkų lysvę reikia sukasti tokioje vietoje, kurios netemdo medžių arba pastatų metami šešėliai. Agurkų lysvė turi būti apšviesta ne mažiau kaip 8 valandas per parą.

Dirvą būtina patręšti

Be organinių trąšų užsiauginti agurkų nepavyks. Molis ir smėlis šioms daržovėms netinka. Patarimų, kaip paruošti agurkams tinkamą žemę, – begalė. Bet kuriuo atveju neapsieisite be komposto, puvenų ir kitokių organinių priedų.

Šiukštu nepamirškite ir apie mineralinių trąšų teikiamą naudą. Kartu su organinėmis medžiagomis jos veikia dar efektyviau.

Kvadratiniam metrui prireiks: 2 kibirų velėninės (lapinės) žemės, 8–10 gramų aminio nitrato, 10 gramų dvigubo superfosfato, 10 gramų kalio sulfato ir 1 stiklinės medienos pelenų.

Keiskite vietą

Agurkų lysvės vietą reikia keisti: ten pat šios daržovės turėtų būti sugrąžinamos ne dažniau kaip kas 3–4 metų. Taip elgiantis pavyks išvengti tokių bėdų kaip šaknų puvinys ir kitų problemų, kurioms spręsti paprastai naudojami fungicidai. Agurkų nederėtų auginti ten, kur prieš tai augo bulvės, na, o vietos, kuriose anksčiau buvo ridikėliai arba ridikai, padidina tikimybę sulaukti gausaus derliaus.

Agurkų derlius priklauso ir nuo to, kokie augalai veši netoliese. Tarkim, nasturtos intensyviu savo kvapu nubaido visą būrį kenkėjų.

Agurkams būtinas tinklas

Agurkų stiebai raizgysis ant žemės ir užims nemažai vietos, jei neįrengsite specialaus tinklo. Kai agurkai vysis ant tinklo, bus lengviau nurinkti derlių, be to, augalų ilgiau nepuls ligos. Tinkamas tinklas veiksmingai apsaugo ir nuo įvairių kenkėjų.

Tiesa, dabar jau išvesta tokių veislių, kurios auga krūmais. Joms tinklo, aišku, nereikia. Ši informacija turėtų būti pateikta ant sėklų pakuotės.

Reguliarus agurkų skynimas – didžiulė pagalba augalui

Agurkus derėtų skinti kiekvieną dieną. Taip palengvinama stiebui tenkanti apkrova ir stimuliuojamas naujų vaisių užsimezgimas. Pagaliau, kam leisti daržovėms peraugti?

Dažnas skynimas ypač svarbus tada, jei agurkai yra tokių veislių, kurios ypač tinkamos marinuoti. Dažnai skinami agurkai bus traškūs ir vienodo dydžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)