Vasarą alijošius tinka norint sumažinti alergines reakcijas, kurias sukelia vabzdžių įgėlimai. Gelio pavidalo sultys naudojamos kosmetologijoje, iš jų taip pat galima pasigaminti gėrimą nuo kosulio. Tik turėkite omenyje, kad gydomosiomis savybėmis pasižymi bent penkerių metų sulaukęs alijošius.

Alijošius ant palangės

Tam, kad alijošius namuose klestėtų, reikia laikytis kelių paprastų taisyklių.

Iš pradžių reikia augalą persodinti į vazoną. Neskubėkite, tegul alijošius prisitaiko prie naujų sąlygų. Persodinti galima po dviejų savaičių. Laistyti šį augalą galima retai. Geriausiai jis auga žemės ir smėlio mišinyje (santykiu 1:1).

Kaip sako garsi žolininkė Jadvyga Balvočiūtė, alavijai gerai auga šviesiame, vėsiame kambaryje.

Geriausia juos auginti žemių mišinyje, paruoštame iš velėninės, lapinės (1:1), taip pat dar galima pridėti durpinės žemės ir smėlio. Labai svarbu, kad žemė vazonėlyje būtų pakankamai drėgna, bet viršutinis jos sluoksnis – sausas.

Vasarą alavijus reikėtų laistyti gausiai, žiemą – saikingai. Kartą per mėnesį, išskyrus žiemą, alaviją reikia patręšti ekologinėmis skystomis trąšomis „Biokal“.

Alavijai auga greitai, bet iki trejų metų gydymui netinkami. Šiam tikslui geriausia naudoti 5–6 metų augalus. Juos galima dauginti ūgliais ir atžalomis. Vertė ir gydomosios savybės Medėjantis alavijas – tai galingas imuninės sistemos ir audinių regeneracijos stimuliatorius.

Sultinguose alavijų lapuose gausu glikozidų, organinių rūgščių, dervų, raugų, eterinio aliejaus, vitamino C, karoteno, makro ir mikroelementų. Prieš ruošiant žaliavą patartina savaitę augalo nelaistyti; kuo rečiau laistomas alavijas – tuo didesnė sulčių koncentracija.

Nupjautus lapus rekomenduojama 5–7 dienas palaikyti šaldytuve, po to juos nuplauti virintu vandeniu, sumalti mėsmale ir išspausti sultis. Kad sultys ilgiau neprarastų savo gydomųjų savybių, jas reikia sumaišyti su medumi santykiu 8:1. Nuskinti lapai šaldytuve laikomi dėl to, kad izoliuotus gyvus audinius palaikius nepalankiomis sąlygomis, susidaro vadinamieji biogeniniai stimuliatoriai. Organizme jie stimuliuoja gyvybinius ir regeneracijos procesus, gerina medžiagų apykaitą, slopina uždegimus, padidina organizmo atsparumą ligoms, gydo žaizdas ir nudegimus, naudojami gydant skrandžio, žarnyno, širdies bei odos ligas. Iš alavijų galima pasiruošti sultis, užpilą, balzamą, sirupą, emulsiją bei trauktinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)