Keleiviams, įsivežantiems iš trečiųjų šalių augalus savo reikmėms (galutiniam vartojimui) ar siunčiantiems juos paštu, išimtys nėra numatytos, todėl tokios siuntos turi keliauti kartu su fitosanitariniu sertifikatu, kuriuo užtikrinamas siunčiamų augalų sveikatingumas ir siuntų atsekamumas. Fitosanitarinis sertifikatas išduodamas šalies siuntėjos oficialios institucijos, kuri atsako už augalų sveikatingumą. Norėdami apsidrausti ir įsitikinti, kad Jūsų augalų, augalinių produktų ir kitų susijusių objektų siunta turės reikalaujamus dokumentus (t. y. fitosanitarinį sertifikatą) turėtumėte kontaktuoti su produkcijos pardavėju ir priminti, kad siuntą turi lydėti fitosanitarinis sertifikatas, rašoma tarnybos pranešime.

Išimtis taikoma tik 5 rūšių vaisiams: ananasams, kokosams, durijams, bananams, datulėms. Šie vaisiai įvertinti kaip nekeliantys didelės grėsmės, tad juos įsivežant ar atsisiunčiant fitosanitarinių sertifikatų nereikalaujama. Taip pat reikalavimai netaikomi džiovintiems, šaldytiems, konservuotiems ar kitaip apdorotiems augalams ir augaliniams produktams.

Atkreipiame dėmesį ir į tai, kad įvežami augalai, skirti sodinti (sėklos, daigai, sodinukai ir kt.), yra priskiriami aukštos fitosanitarinės rizikos grupei, todėl Europos Komisija nustatė reikalavimus, kuriais vadovaujantis būtina atlikti pilną tokių siuntų fitosanitarinį patikrinimą (dokumentinį, tapatumo ir fizinį), o rezultatai apie atliktus tikrinimus ir sprendimai dėl siuntos turi būti registruojami interneto sistemoje TRACES NT (Trade Control and Expert System New Technologies). Tai yra Europos Komisijos sukurta, Europos Sąjungos valstybėms narėms skirta informacijos valdymo sistema, kuria naudojantis už prekių siuntą atsakingas veiklos vykdytojas bent prieš vieną darbo dieną iki numatomo siuntos atvykimo pateikia išankstinį pranešimą užpildydamas Bendrojo sveikatos įvežimo dokumento augalams ir augaliniams produktams (angl. CHED-PP) pirmą dalį. Remiantis Oficialios kontrolės reglamentu 2017/625/ES ir IMSOC reglamentu 2019/1715/ES Bendrojo sveikatos įvežimo dokumento augalams ir augaliniams produktams, pirmos dalies pildymas TRACES NT sistemoje tampa privalomas visiems, kurie įsiveža augalų, augalinių produktų ir kitų objektų siuntas į Lietuvos Respubliką ir Europos Sąjungą iš trečiųjų šalių. Daugiau apie TRACES NT sistemą sužinoti galima čia.

Sodinukai

Pažymime, kad galutinis naudotojas įvežtos / atsisiųstos sėklos, vegetatyvinių augalo dalių ir augalų, skirtų sodinti, į Lietuvą iš trečiųjų šalių negali tiekti rinkai ir ja mainytis ar perduoti tretiesiems asmenims.

Įvežti į Lietuvą iš trečiųjų šalių ir tiekti rinkai gali dauginamosios medžiagos tiekėjai (profesionalūs veiklos vykdytojai):

– žemės ūkio ir daržo augalų sėklą, jei ji yra lygiavertė išaugintai Europos Sąjungoje sėklai, pagal Tarybos sprendimų 2003/17/EB ir 2005/834/EB reikalavimus ir sąlygas;

– sodo, dekoratyvinių augalų, daržovių, išskyrus sėklą, dauginamąją medžiagą ir augalus, skirtus sodinti, jei yra išduotas Tarnybos vienkartinis leidimas įvežti į Lietuvą trečiosiose šalyse išaugintą dauginamąją medžiagą ir (ar) augalus, skirtus sodinti, kurie nepripažinti lygiaverčiais Europos Sąjungoje išaugintai dauginamajai ir (ar) augalams, skirtiems sodinti.

Be vienkartinio leidimo į Lietuvą galima įvežti ir tiekti rinkai sodo, dekoratyvinių augalų, daržovių, išskyrus sėklą, dauginamąją medžiagą ir augalus, skirtus sodinti iš tų trečiųjų šalių, jei viena iš Europos Sąjungos valstybių narių jau įvertino sodo, dekoratyvinių augalų ar daržovių, išskyrus sėklą, dauginamosios medžiagos ir augalų, skirtų sodinti, lygiavertiškumą dauginamajai medžiagai ir augalams, skirtiems sodinti, išaugintiems Europos Sąjungoje.

Įvežti iš trečiųjų šalių ir tiekti rinkai taip pat galima gėlių, kai kurių daržovių bei prieskoninių ir vaistinių augalų sėkla, kurių rūšys nurodytos Privalomųjų rinkai tiekiamos gėlių, kai kurių daržovių bei prieskoninių ir vaistinių augalų sėklos kokybės reikalavimų apraše. Tačiau daržovių rūšių, nurodytų Privalomųjų rinkai tiekiamos daržovių sėklos kokybės reikalavimų aprašo 4 punkte, sėklos negalima nei tiekti rinkai, nei jos perduoti tretiesiems asmenims, nei ja mainytis.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad draudžiama vežtis / siųstis augalus, kurie nurodyti reglamente (ES) 2018/2019, kuriame nustatytas laikinasis didelės rizikos augalų, augalinių produktų arba kitų objektų sąrašas, bei reglamento (ES) 2019/2072 VI priede, kuriame išvardyti augalai, augaliniai produktai ir kiti objektai, kuriuos draudžiama įvežti į Sąjungą iš tam tikrų trečiųjų šalių.

Už atliktus fitosanitarinius tikrinimus taikomos rinkliavos nuo 6,9 Eur, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. gruodžio 15 d. nutarimo Nr. 1458 ,,Dėl konkrečių valstybės rinkliavos dydžių sąrašo ir valstybės rinkliavos mokėjimo ir grąžinimo taisyklių patvirtinimo‘‘ 4.461, 4.462 ir 4.463 punktais.

Sodinukai parodoje

Prekės, siunčiamos pašto siuntose, deklaruojamos pateikiant standartinę importo arba eksporto muitinės deklaraciją Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos (MDAS) priemonėmis:

kai šių prekių vertė pašto siuntoje yra didesnė kaip 1000 eurų;

kai šioms prekėms taikomi draudimai ir apribojimai;

kai dėl šių prekių pateiktas prašymas grąžinti muitą ar kitus privalomuosius mokėjimus;

kai šias prekes siuntėjai arba gavėjai pageidauja deklaruoti patys arba naudodamiesi kitų muitinės tarpininkų paslaugomis ir apie tai iš anksto, iki pašto siuntose siunčiamų prekių pateikimo muitinei, informavę (raštu, el. paštu, telefonu) AB Lietuvos paštą. Apie tai neinformavus pašto bendrovės laikoma, kad pašto siuntų siuntėjai arba gavėjai įgaliojo AB Lietuvos paštą jų vardu deklaruoti pašto siuntose siunčiamas prekes.

Todėl atsisiuntus prekes, kurioms taikoma minėta fitosanitarinė priežiūra, šioms prekėms turės būti ne tik pateiktas fitosanitarinis sertifikatas ir nurodyta tvarka gautas Valstybinės augalininkystės tarnybos leidimas importuoti šias prekes į Lietuvos Respublikos muitų teritoriją, bet šios prekės turės būti deklaruojamos pateikiant standartinę importo deklaraciją.

Muitinė tikrina pašto siuntas vadovaudamasi prekių muitinio tikrinimo tvarką reglamentuojančiais teisės aktais. Atsiųstose pašto siuntose radusi prekių, kurias į Sąjungos muitų teritoriją galima atsiųsti tik su atitinkamų valstybės institucijų leidimais, sertifikatais, ir nustačiusi, kad šie dokumentai muitiniam tikrinimui nebuvo pateikti, muitinė nustato terminą, per kurį reikalingi dokumentai turi būti pateikti. Jeigu nustatyti dokumentai nėra pateikiami ir nėra gautas Valstybinės augalininkystės tarnybos leidimas importuoti šias prekes, prekės pašto siuntoje gali būti sunaikinamos arba Lietuvos paštas šią siuntą pasibaigus jos saugojimo laikui grąžins siuntėjui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)