Manau šiemet to nebus, nors bjauresnių dienų ir neišvengsime. Jau pastebėjome vietomis žydinčias snieguoles, išsprogusius karklus ir žydinčius lazdynus. Taip pat dauguma jau matėme ir nekantriai apsiskraidančias bites, o Pietų Lietuvoje ir žiedadulkių jau atsineša.

Pastebėjau, kad šios mano rašliavos apie mėnesinius darbus bityne apibėgo visus metus. Kadangi darbai iš esmės kasmet vis tie patys.

1. Esant šiltai, bičių apsiskraidymo dienai galima atlikti dalinę bičių šeimų apžiūrą. Atliekant ją dirbame atsakingai, tačiau tuo pačiu ir greitai, kad neatšaldytume lizdo. Jo neardome ir neišiminėjame rėmelių su perais. Rėmeliai apžiūrimi tik iki perų, nes jei yra perų, tai iš esmės viskas gerai – motinėlė yra. Patikriname svarbiausius dalykus, kaip bitės žiemojo: ar nesuviduriavo, ar nešlapios pagalvės ir kamšos, ar turi motiną (ar yra perų), ar joms netrūksta maisto?

Kovo mėn. dažniausiai bičių lizduose jau būna perų. Šlapios pagalvės ir kamšos keičiamos sausomis (bonus karmos taškai už pašildytas kambario temperatūros).

Jei pastebite drėgmės perteklių, galite ant lizdo lubelių, po pagalve, patiesti sluoksnį laikraščių (mintyje čia paprastas dadano avilys).

Jeigu bitės suviduriavo, galime daryti ir prielaidą, kad jos tuo pačiu ir susirgo nozemoze. Tokiu atveju galima bandyti gelbėtis su cukraus sirupu su acto esencija, citrinos rūgštimi arba vitaminu C (1 kg cukraus 3 ml rūgšties). Apviduriuoti koriai pašalinami iš bičių lizdo. Bet tam turėtų būti ženkliai didesnė lauko temperatūra.

2. Išvalome avilių dugnus. Tai nesunku padaryti, jeigu aviliuose yra ištraukiami dugnai arba po bičių lizdu rudenį buvo patiestas klijuotės ar folijos lapas. Jeigu ant dugno rasta tik 0,5-1 stiklinė negyvų bičių, vadinasi, bitės žiemojo gerai. Daug kas to nedaro bet reikėtų ir susiskaičiuoti per žiemą iškritusias negyvas erkes. Pagal jų skaičių nustatomas bičių erkėtumas.

Čekai jau gydo bites, kai po žiemos ant avilio dugno randa 3-5 negyvas erkes. Pas mus Lietuvoje tai nėra populiaru, bet jei jau norisi, tai esant reikalui, po apsiskraidymo ir tik PO APSISKRAIDYMO bitės gali būti gydomos nuo varozės ekologiškais preparatais.

3. Kadangi turėjome daug šiltų dienų, bitės ilgą laiką auginosi perus, tai reiškia, kad jos naudoja ir žymiai daugiau maisto. Vienas dalykas ką reikėtų padaryti, tai dieną kai bitės aktyviau skraido – stebėti jas prie lakos ar jau yra bičių kurios atsineša žiedadulkių? Jei taip tuomet maisto jos jau parsineša ir bijoti nebėra ko. Tačiau jeigu taip nutiko, kad bitėms trūksta maisto, jos turėtų būti maitinamos kandi tešla: bitėms apsiskraidžius su žiedadulkėmis (200 g sumaltų žiedadulkių 1 kg kandi tešlos) arba kitais baltyminiais priedais (100-150 g pieno miltelių ar šviežių mielių 1 kg kandi tešlos (mielių nepamirštame pavirinti)) Kandi tešlą galima įpilti gydomųjų imunitetą stiprinančių vaistažolių nuovirų (pvz pelynų nuoviras padeda nuo viduriavimo ir nozemozės).

Jeigu turite atsarginių korių su medumi, jie pašildomi kambario temperatūroje, atakiuojami ir duodami bitėms.

Galima bitėms duoti medaus su stiklainiu. Stiklainis su sukietėjusiu medumi apverčiamas dugnu į viršų ir, statomas ant rėmelių, virš bičių lizdo. Be to medus sutaupo bičių energiją, kurią bitės sunaudotų, perdirbdamos sirupą.

4. Kad bitėms būtų lengviau apšildyti lizdą, už diafragmų iškelkite bičių neaptūptus korius. Jeigu juose yra medaus, juos atakiuokite. Po diafragmomis palikite tarpus, kad šiltą dieną bitės galėtų medų susinešti į lizdą.

5. Pas tuos bičiulius, kur nėra griovių ar tvenkinių netoliese, iki bičių aktyvaus skraidymo pradžios galime įrengti lauko girdyklas. Vėliau įrengtų girdyklų bitės nelanko, nes susiranda kitus vandens šaltinius, prie kurių jos pripranta. Greta gėlo vandens bitėms galima duoti ir pasūdyto (1 gr druskos 10 litrų) vandens. Druską galima pakeisti kobaltu (1 tabletė 4 litrams vandens). Jeigu šalti orai, ir bitės negali skraidyti, aviliams įrenkite individualias girdytuves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)