Agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė tikina, kad atšilimas nėra toks ryškus, jog kovo 1-ą dieną keliautume į daržus, tačiau augalai jau pradėjo vegetaciją. Klausiame specialistės, kas bus populiaru ateinantį sezoną ir kaip keisis auginamos kultūros?

Begalė sėklų naujienų

Anot L. Kunigiškytės, šį sezoną pristatoma be galo daug sėklų naujienų. Pasak jos, daržininkai visada buvo labai smalsūs ir noriai renkasi naujas pomidorų veisles.

„Dabar labai populiarūs avietiniai pomidorai, mūsų tautiečiai vis mieliau renkasi hibridinius pomidorus, kadangi įsitikino jų nauda. Jų sėklos kiek brangesnės, bet patys pomidorai yra labai kokybiški, augalai neserga, dera gausiai ir yra labai skanūs.

Populiarėja garbanoti lapiniai kopūstai, kurie yra naudojami žaliesiems kokteiliams. Dabar vis dažniau pastebimi natūralistiniai gėlynai, kurie lengvai auginami, turime specialius mišinius, kuriuos pasėjus galima išgauti natūralios gamtos efektą. Labai populiarios kiliminės daugiametės gėlės, kurios nereikalauja intensyvios priežiūros“, – apie sezono naujoves pasakoja ji.

Gamtos dienoraštis

Augalai jau pradėjo vegetaciją

„Ateinantį sezoną žalumynų auginimas išliks toks pat kaip ir anksčiau. Mes niekada nesivadovaujame mėnulio kalendoriumi, turime fenologinį kalendorių, kuris yra paremtas gamtos reiškiniais. Jeigu šiais metais šalpusnis pražys ne, kaip įprastai, kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje, galėsime pradėti ūkininkauti ir anksčiau.

Nesvarbu, kad dabar temperatūra yra 10 laipsnių šilumos, bet ji nėra tinkama pradėti darbus sode. Šiais metais visi daugiamečiai augalai jau pradėjo vegetaciją ir jeigu kas nors turi nuo pernai metų užsilikusių petražolių, tai šiuo metu gali jų rasti, žaliuojančių darže. To tikrai nebūdavo ankstesniais metais. Auginimui darže temperatūra turi būti tinkama ir jeigu ji pakils 5 dienomis anksčiau ar vėliau, nemanau, kad pradėsime nuo sausio mėnesio ridikėlių sėti į šiltnamį”, – juokiasi pašnekovė.

Žiema nepadarė nuostolių

Anot jos, kiekvienais metais prognozuojama, kad kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje bus pradedama kapstytis savo daržuose, o šiltnamiuose dar anksčiau. L. Kunigiškytė teigia, kad kardinalių pokyčių tikrai nebus, nes atšilimas nėra labai ryškus.

„Temperatūra turi būti bent 15 laipsnių šilumos, ne vieną dieną, bet visą likusį laikotarpį. Įšalo nebuvimas gali paveikti daržoves, nes jos pradėjo vegetaciją. Gamta sužaidė taip teisingai, nes neturėjome didelio šalčio ir žiema nebuvo besniegė. Žiema buvo labai minkšta ir tie augalai, kurie daržuose pašąla, nebuvo pažeisti, tai šiemet tokių nuostolių neturėtume patirti“, – prognozuoja ji.

Mados daržininkystėje

L. Kunigiškytė tikina, kad kultūrų kaita nevyksta kasmet, bet vyrauja įdomi tendencija, nes kultūros pasikeičia kas tris metus. Pasak jos, kultūrų pasirinkimas labai priklauso nuo madų, kurios egzistuoja ir daržininkystėje.

„Prieš gerą dešimtmetį auginome kopūstus, vėliau kurį laiką šios kultūros populiarumas sustojo, o pasirodžius straipsniams apie jų naudą ir lengvą auginimą, vėl prie jų grįžtame. Gėlių pasaulyje mes visi puolėme auginti petunijas, o dabar gręžiamasi prie natūralistinių gėlynų. Darže niekada vietos neužleidžia pomidorai, šių metų spalva yra oranžinė, tad spėjame, kad šios spalvos gėlės bus populiarios, taip pat morkos turėtų tapti viena madingiausių auginamų daržovių“, – apie ateinantį sezoną kalba ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)