Apie tai „Delfi“ vedėja Kristina Pocytė kalbina Liuciją Kunigiškytę, „Žalios stotelės“ sėklų skyriaus vedėją.

Pirmas klausimas – ką jau galime auginti namuose.

„Ant palangės kai kuriuos augalus galima sėti ištisus metus – vadinamuosius mikrožalumynus, augančius nuolat. Tai greitai augantys augalai, kurie praturtina maistą reikalingomis medžiagomis. Jie mums puikiai pažįstami – burokėliai, ridikai, kurie sėjami ir darže“, – aiškina profesionalė ir sako, kad namai nuo lysvių lauke skiriasi tuo, jog namuose mes gyvename ir čia mums reikia labai greito derliaus.

Mikrožalumynai – tai maži (7–10 cm aukščio) valgomieji augalai: burokėliai, ridikėliai, brokoliai, bazilikai, saulėgrąžos ir kt. Jie, kitaip nei daigintos sėklos, daiginami dirvožemyje ar ant sterilaus pluošto, be to, valgomi be šaknų. Derlius gaunamas po 5-15 d. po sėjos.

„Ar galiu pirkti paprastų ridikėlių sėklas ir iš jų ant palangės užaugs normalus ridikėlis“, – perklausė vedėja Kristina Pocytė.

Tačiau ekspertė nuliūdino – norint greitų rezultatų reikia ir specifinių sėklų. Paprastai tokių sėklų pakelyje būna kiek daugiau sodinamosios medžiagos, bent 10–15 gramų – ir šio kiekio užtenka lapeliams auginti. Šias sėklas galima atskirti nuo įprastinių tuo, kad ant pakuotės pavaizduoti, kad jie skirti ne šakniavaisiams auginti, bet lapeliams.

Sėklas rekomenduojama pasėti tais pačiais metais, kaip pirkote. Ypatingai greitai daigumą praranda prieskoniniai augalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)