Klausiame specialisto, nuo ko priklauso sodinimo laikas ir kaip toks klimatas paveiks augalus?

Dirvožemis turi įšilti

Agronomas Valentinas Genys tikina nemanantis, kad kultūrų auginime reikėtų kažką keisti ir skubėti sodinti augalus, kurie tradiciškai į dirvą lauke įterpiami kur kas vėliau. Pasak jo, dėl šios žiemos negalima galvoti, kad visą laiką taip ir bus.

„Sodinimas priklauso nuo dirvožemio, vietovės ir pasirinktos kultūros. Šį procesą lemia labai daug faktorių, bet abejoju, kad bus pradedamos auginti kitos kultūros, kaip bananai ar medvilnė“, – aiškina jis.

Jis pabrėžia, kad lauko kultūroms dirvožemis turi turėti tam tikrą temperatūrą. V. Genys juokiasi, kad šiltnamyje auginti galima daug ką, tačiau lauke sodinti pats dar tikrai neketina.

„Minimali dirvožemio temperatūra, kad augalas galėtų pradėti augti, turi būti bent 4 laipsniai, o to dar vasario mėnesį nėra. Aišku, žiemkenčių vegetacija jau yra prasidėjusi ir tokios žiemos duos savo rezultatus“, – tikina pašnekovas.

Pašalas sustabdo procesus

Anot specialisto, pašalas sustabdydavo procesus dirvožemyje ir, kas labai svarbu, įšalas sustabdydavo maisto medžiagų išsiplovimą iš dirvožemio.

„Šitas procesas tikrai vyks, ypač priesmėliuose, nes jie įšyla greičiau. Šiuo metu lauke skubėti kažką sėti nepatarčiau. Aišku, kažkokius bandymus galima daryti, bet reikia labai gerai pažinti savo dirvožemį ir apgalvoti, ką tenai prisidirbsi“, – pabrėžia V. Genys.

Pasak jo, tokia žiema tikrai yra neįprasta, bet jis užtikrina, kad vis viena laikysis įprastos praktikos. Kada sodinti nuspręs pagal dirvožemį – temperatūrą, drėgmę.

Šiltnamis

„Sėti vien dėl to, kad sėja kiti, nėra tinkamas pasirinkimas. Aišku, jei orai ateityje bus kaip Prancūzijoje ar Pietų Vokietijoje, tai ir keisis sodinimas, bet tikrai nemanau, kad tai įvyks greitai.

Lietuvoje gali būti viena ar kelios žiemos tokios, o ką darysime vasarį bus 30 laipsnių šalčio? Ir kas gali man pasakyti, kad kovo 8 nebus sniego iki kelių?“, – juokdamasis klausia jis.

Reikės padirbėti prie statinių

V. Genys aiškina, kad tikrai reikės šiek tiek padirbėti tvarkant pačią ūkio ar daržo struktūrą ir stabdyti mineralinių medžiagų išplovimą. Pasak jo, šį sezoną jau nieko negalima pakeisti, nes šiemet viskas priklausys nuo to kiek padaryta pernai metais ir koks įdirbis įdėtas.

„Reikia jau galvoti, dirbti ir turėti įrankius tam, kad išsaugotume tą drėgmę ir neleisti, kad medžiagos būtų išplautos ir taip prarastume derlingą dirvožemį. Šiltnamiuose galima šildyti, augalams sudaryti tinkamą klimatą, juos apšviesti. Lauko augalai reaguoja į saulės kampą, teigiamą temperatūrų sumą ir saulėtų dienų kiekį“, – detaliau aiškina jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)