Didelė tikimybė, kad kai kurios šeimos ir auginasi perus, nors tradiciškai tai turėtų prasidėti šio mėnesio antroje pusėje. Manau, daugiausiai išlošę bus tie bičiuliai kurie taip ir nesudėjo apšiltinimų į avilius.

Tenka pripažinti ir tai, kad šiltai žiemojusios bitės aktyviau vartojo maistą. Jei žiema vis tik sugalvos pasirodyti ir nutolins pavasarį – gali trūkti maisto. Todėl reikia patikrinti ar šeimos nebadauja ir ar auginasi perus.

Jei pakišus ranką po viršutine pagalve juntama šiluma – bitės auginasi perus. Maisto trūkumą dažniausiai rodo iš lizdo apačios pakilęs kamuolys ir nuėjęs prie galinės avilio sienos, tačiau tai ne taisyklė. Jei maisto trūksta ar vis tik norisi apsidrausti, ant lizdo galime uždėti kandi tešlos (be žiedadulkių – kol bitės negali išlįsti laukan pasituštinti). Esant tradicinei žiemai, antroje vasario pusėje bitės vis tik imasi auginti perus. Tada jau galima sudėti šoninius apšiltinimus, o bedugniams aviliams užkimšti dugnus. Bitėms auginančioms perus reikalinga šiluma.

Norint patikrinti kaip žiemoja bitės, nebūtina atidaryti avilio. Galima pasiklausyti stetoskopu (įsiklausykite koks ūžesys, ar ramus, o gal chaotiškas). Taip pat galime išvalyti avilių dugnus. Nepatingėkite patyrinėti dugno šiukšles iš avilio, ar yra daug bičių, kiek iš jų apgraužtais ar deformuotais sparneliais, kiek yra nukritusių erkių, gal prie lakos matomos viduriavimo žymes? Tai gali pasufleruoti tolimesnius veiksmus.

Taip pat reikia apsvarstyti ir ką daryti su erkėmis. Jei šeimos visą žiemą auginosi perus, didelė tikimybė, kad pavasarį šeimos turės daug erkių. Todėl reikėtų apgalvoti pavasarinio gydymo reikiamybę. Nors čia galima bandyti nušauti du zuikius vienu šūviu – kandi tešla su timoliu. Taip būtų pamaitintos bitės ir erkėms apsunkintas gyvenimas.

Vasario pabaigoje galime pradėti galvoti apie girdyklų bitėms įrengimą. Pas motinėlių augintojus užsakinėjame motinėles. Galiausiai ruošiamės naujam sezonui – įsigyjame vaško plokštelių, kandi tešlos, vieliniame rėmelius (bet vielos neįtempiame – iki sezono ji dar atsileis), konstruojame avilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)