Kalbėdami JT tarpvyriausybinės klimato kaitos grupės (TKKG) parengtos Klimato kaitos ir žemėnaudos ataskaitos pristatyme, įvairūs pranešėjai pabrėžė, kad kylanti pasaulinė temperatūra yra susijusi su didėjančia derlingo dirvožemio apkrova, dėl to kyla grėsmė maisto saugumui planetoje.

Siekdamas rasti sprendimą šiai problemai, Charlie Guy, kuris 2016 m. baigė Bristolio universitetą, kartu su kitais studentais – Jacku Farmeriu ir Benu Crowtheriu – įsteigė „LettUs Grow“ ir sukūrė naują tvaraus ūkininkavimo metodiką, kuri nereikalauja derlingo dirvožemio ar palankių oro sąlygų.

Iš pradžių šie studentai laimėjo 4 tūkst. svarų (apytikriai 4700 EUR) sumą universiteto verslumo konkurse, ir nuo to laiko vis gaudavo lėšų iš kitų šaltinių. Naujausia jų gauta parama – 2,35 mln. svarų (apytikriai 2,74 mln. EUR) iš verslo inkubatoriaus „SETsquared Bristol“.

Naujosios sistemos esmė – augalai auga pakabinti ore, o maitinami pasitelkus dirbtinį rūką su maistinėmis medžiagomis.

Startuolio įkūrėjai aiškina, kad taikant šį metodą galima derlių auginti visus metus, nepriklausomai nuo klimato ir jo kaitos. Taikant šį metodą nereikia derlingos žemės, nėra naudojami pesticidai, be to, sunaudojama 95 proc. mažiau vandens nei taikant tradicinius žemės ūkio metodus, o derliaus augimo greitis 70 proc. didesnis.

„LettUs Grow“ direktorius Charlie Guy sako: „Ši investicija suteikia mums galimybę 2020 metais iš tiesų paspartinti naujos technologijos vystymą ir pristatymą visos šalies ūkininkams.“

„Visame pasaulyje pastebima didėjanti paklausa naujųjų technologijų, padedančių ūkininkams auginti augalus tokiais būdais, kurie leistų sušvelninti klimato pokyčių ir dažnėjančių ekstremalių oro reiškinių pasekmes.“

Neseniai vienas Kranfildo universiteto absolventas sukūrė baltymų miltelius, kuriuos pavadino „Solein“, ir kuriuos galima naudoti gyvulių mitybai – tam, kad nebereikėtų jų šerti atogrąžų miškuose užauginta importuota soja. Vertinant tai, kiek naudojant „Solein“ būtų sutaupoma žemės ir vandens, šis sprendimas yra 100 kartų draugiškesnis klimatui nei naudojant mėsą ir 10 kartų geresnis nei naudojant augalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)