Lankantis bityne reikėtų elgtis tyliai sutrikdytos bitės daugiau maitinasi ir nusiramina tik po kelių dienų, taip pat pakyla kamuolio temperatūra. Bičių tiesioji žarna sausio mėnesį jau būna perpus pripildyta išmatų. Kai bičių niekas netrikdo, jos ramiai žiemoja, mažiau suvartoja maisto ir daugiau jo sutaupo pavasariui.

Vienas iš aktualiausių klausimų šiai dienai – apšiltinimas. Labiausiai išlošę bičiuliai šiai dienai bus tie, kurie dar nesudėjo šoninių kamšų, kadangi temperatūra nuolat laikosi aukščiau nulio. Taip bus sutaupyta nemažai maisto, o ir vėsiau buvusios bitės turėjo mažiau pagundos augintis perus. Jei jau sudėjote pagalves reiktu patikrinti jas ar nedrėgnos šoninės ir viršutinės pagalvės? Sudrėkusias pagalves keičiame sausomis. Esant šiltam sausiui, jeigu dar lizde nėra perų, galima šiek tiek atšaldyti lizdą, atitraukiant pagalves toliau nuo lizdo, nes antraip bitės jau sausio mėnesį pradės auginti perus.

Esant tokiai šiltai žiemai bitėms nereikėjo dėti daug pastangų išlaikyti šilumai lizde, todėl maisto joms turėtų dar užtekti.

Tačiau jeigu žiemą bitės pritrūko maisto (bičių kamuolys pakilo iki rėmelių viršaus), galime įdėti kandi tešlos (prieš bičių apsiskraidymą be žiedadulkių), išimkite skirtukus, kad bitės galėtų prie jos prieiti. Jei turime medaus stiklainiuose, galime jo uždėti ant lizdo (stiklainis aukštyn kojomis) atidengtu medumi į apačią, kad bitės prie jo galėtų prieiti. Medus atšils, suminkštės ir bitės galės juo pasinaudoti.

Jeigu bitės ūžia ir veržiasi laukan reikėtų išsiaiškinti to priežastį: gal bitėms per karšta, gal būt jas užpuolė kenkėjai, o gal, esant šiltam orui, jas apniko erkės. Esant tokiai šilumai didelė tikimybė, kad jos sėkmingai dauginasi tose šeimose kurios turi perų. Bites nuo erkių galima gydyti ir žiemą, esant pliusinei temperatūrai, uždedant ant jų lizdo juosteles arba preparatus su timoliu, arba palaistyti Bienenwohl ar Beevital skysčiais. Sausį atsiradus sniego reikia pastebėti ar šalia avilių ant sniego nesimato paukščių bei graužikų pėdsakų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)