Vieni automobiliai šimtui kilometrų sunaudoja tik septynis litrus, tačiau kiti – net 20 litrų degalų. Žinoma, yra tokių, kurie gali įveikti ir didesnius atstumus nesunaudodami nė lašo benzino, nes paprasčiausiai yra varomi elektra. Tačiau kur kas daugiau kuro sudeginsite, jei norėsite pasivažinėti tanku, rašo zen.yandex.ru.

Tanką iš dalies galima sieti su traktoriais, nes važiuoklės ir vikšrai karo metais gaminami traktorių gamyklose. Tačiau jų svoris ir paskirtis visiškai kiti.

Tankui Т-72, kad nuriedėtų šimtą kilometrų plentu, prireikia net 240 litrų degalų! Reikia turėti omeny, kad ši mašina yra varoma dyzelinu. Tanko Т-72 degalų bakų tūris – 1,2 tūkst. litrų.

Tanko Т-80 dujų turbinos variklis pareikalauja dar daugiau – maždaug 420 litrų degalų.

Dar vieno rusiško tanko, II pasaulinio karo legendos – Т-34 degalų sąnaudos – 140 litrų šimtui kilometrų, o, tarkim, sunkiojo vokiško tanko (geriausios II pasaulinio karo kovos mašinos) „ Tiger II“ – 970 litrų šimtui kilometrų.

Palyginimui M1A2 Abrams (JAV), kurie dislokuoti ir pas mus, degalų sąnaudos 350-455 litrų priklausomai nuo kelio dangos. Kuro bakų talpa 1900 litrų.

Žvelgiant į šiuos skaičius, lengvojo automobilio eksploatavimo išlaidos atrodo tiesiog juokingos.

Tačiau jos nėra labai juokingos, jei lyginsime su traktorių sąnaudomis. Tiesa, šios technikos sunaudojamų degalų kiekis skaičiuojamas darbo valandomis, o ne nuvažiuotais kilometrais.

Pirmiausia galima aptarti Altajaus gamykloje kitados surinkinėtus traktorius T-4. Jie buvo gaminami nuo 1964 iki 1970 metų. Traktoriuose montuojamų variklių galingumas prilygo 130 AG, o valandą dirbdami jie sunaudodavo 24 litrų degalų. Beje, degalų bakas buvo 320 litrų talpos, o tai reiškia, kad traktorius galėjo gana ilgai be sustojimo dirbti.

Kiti, iš Minsko traktorių gamyklos išriedėję traktoriai MTZ-52 buvo pradėti gaminti 1962 metais. 1985-aisiais jų gamyba buvo nutraukta. MTZ-52 variklio galingumas – 55 AG, o degalų per valandą jis sunaudodavo 8 litrus. Bako talpa – 130 litrų.

Dar vienas traktorius, kurį norėtųsi aptarti, – gigantiškų matmenų T-150K. Šios markės technika nuo 1967 metų buvo gamina Charkovo traktorių gamykloje.

Iš kitų panašių traktorių T-150K išsiskyrė didesniu našumu. Jo variklio galingumas – 165 AG, degalų išeiga – 28 litrai per valandą, o bako tūris – 375 litrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)