Algintė Serapinaitė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė, sako, kad pomelo auginami regionuose, kurie pasižymi tropiniu klimatu, kur temperatūra svyruoja nuo 25 iki 30 laipsnių. Šie didieji greipfrutai auginami Kinijoje, Tailande, Taivane, piečiausioje Japonijos dalyje, Pietų Indijoje ir Taityje.

VMVT vykdydama valstybinę šių vaisių kontrolę vertina tiek saugą, tiek kokybę. Vertinant saugą, tiriama, ar šiuose vaisiuose nėra pesticidų likučių, viršijančių normas, o kokybės patikros metu nustatoma, ar greipfrutai surūšiuoti pagal dydį, ar nėra puvinio požymių, mechaninių pažeidimų. Tiek kokybės, tiek saugos pažeidimų nustatoma retai.

Šiemet ir praėjusiais metais, patikrinus beveik pusę tonos greipfrutų, įskaitant ir didžiuosius, tik 5 proc. iš jų buvo su ligomis ir puviniais. O saugos pažeidimų nustatoma tik tikrinant raudonuosius greipfrutus iš trečiųjų šalių. Šiemet pesticidų likučių, viršijančių normas, rasta atvežtuose iš Pietų Afrikos ir Turkijos, praėjusiais metais – iš Turkijos.

Neretai kyla klausimas, ar didieji greipfrutai nėra genetiškai modifikuoti, juk negali paprastas greipfrutas išaugti toks didelis ir saldus. Tačiau šio vaisiaus skonis priklauso tiek nuo auginimo sąlygų, tiek nuo pačios formos.

Vieni vaisiai gali būti plokščio kamuolio formos ir rūgštoko skonio, kiti turi gelsvai žalią odelę ir saldų baltą minkštimą, o dar kitų odelė geltona ir jie pasižymi rūgščiai saldžiu skoniu. Atkreiptinas dėmesys, kad greipfrutai nėra įtraukti į genetiškai modifikuotų organizmų sąrašą. ES taip pat nėra pasitaikę atvejų, jog rinkai būtų pateikti genetiškai modifikuoti didieji greipfrutai. Šiemet buvo nustatyti 2 atvejai, kai rinkai pateikti neautorizuoti genetiškai modifikuoti vaisiai – papajos iš Tailando, į Lietuvą šios papajos nepateko.

Maisto produktus, kuriuose leidžiama naudoti GMO, reglamentuoja Europos Sąjungos (ES) teisės aktai. GMO leidžiama išleisti į rinką tik po to, kai jie patikrinami aukščiausių standartų saugos testais, jiems išduotas leidimas ir laikomasi tam tikrų leidimo išdavimo sąlygų. Maistui ir pašarams šiuo metu leidžiama naudoti tik genetiškai modifikuotus kukurūzus, medvilnę, sojų pupeles, aliejinius rapsus, cukrinius runkelius.

Jei norite mėgautis tikru didžiųjų greipfrutų skoniu, svarbu nesuklysti renkantis. Kaip išsirinkti prinokusį? Visų pirma, vaisius turi būti kiek minkštokas, jo odelė lengvai suspaudžiama iš visų pusių. Neverta susigundyti pigesniu, bet kietu kaip akmuo vaisiumi.

Duokite darbo ir savo nosiai. Klysta tie, kurie renkasi be kvapo ir pasitiki gamintoju. Jei vaisius neįpakuotas į vakuumą, būtinai pauostykite. Prinokęs skleidžia gardų citrusinį aromatą. Tai reiškia, kad jis sunokęs ir skanus. Nieko nenutiks, jei suvalgysite nesunokusį vaisių, kaip nutinka gana dažnai, tačiau paskui žmonės tiesiog nusivilia didžiaisiais greipfrutais.

Įsigytas šviežias vaisius jūsų namuose gali būti net apie mėnesį ne šaldytuve ir nesuges. O jeigu jį jau nulupote, bet viso iš karto nesuvartojote, įdėkite skilteles į šaldytuvą – ten jos išbus keletą dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)