Šiuo metu aviliuose perų jau nebeturėtu būti todėl galime bites apdoroti dūminiais preparatais nuo erkių.

Jei lakų dar nepridengėme grotelėmis nuo pelių pats laikas tai padaryti. Taip pat po aviliais galime pridėti ir eglišakių nes pelės nemėgsta jų kvapo. Jei tai bus daroma vėliau, taip bus keliamas papildomas triukšmas neduosiantis ramybės bitėms.

Apšiltinimo į avilius dar taip pat nereikia dėti. Jis bus reikalingas tik vasario mėn. pradžioje kai motinėlė pradės dėti pirmuosius metų perus ir jiems reikės šilumos. Šonines kamšas reikia dėti taip, kad būtų paliekamas oro tarpas, pro kurį vyksta lizdo vėdinimas.

Prasideda didieji „vidaus darbai“: valome rėmelius, skutame nuo jų pikį. Rėmelius ir tuščius avilius dezinfekuojame 5 proc. natrio šarmo ar kitais tirpalais, prisilaikydami darbo saugos (dėvint pirštines ir respiratorių).

Rėmelius ir avilius galime papildomai apdeginti litavimo lempa. Tai palengvina bitininko darbą, bet, kiekvienais metais apdegindami avilio sieneles, trumpiname avilių naudojimo laiką.

Tvarkome korius. Iš senų korių lydome vašką, jeigu tai nepadarėme spalio mėn. Išlydytą vašką keičiame į vaškuoles arba vežame pas perdirbėjus gamintis vaškuoles iš savo pačių vaško. Viena didžiausių bitininkystės rykščių šiuo metu – labai prastos kokybės vaškas. Dažnai jis būna „padirbinėjamas“, skiedžiamas daugybe įvairių medžiagų (įvairūs mineraliniai ir augaliniai aliejai, parafinas, stearinas, ceresinas). Iš tokio vaško bitės nenoriai lipdo korius, tyrimais nustatyta, kad vaško sudėtyje padidinus stearino rūgšties 15-35 proc. bičių perų mirtingumas padidėja net 49-71 proc. Deja patikimo būdo padirbtam vaškui nustatyti namų sąlygomis nėra. Tam reikalinga laboratorinė įranga. Taip pat bitėms parnešus žiedadulkių ar nektaro iš chemikalais nupurkštų laukų vaškas savo sudėtyje kaupia pesticidus. Todėl rekomenduojama kiekvienam bitininkui rinkti savo vašką (atskirti korių dangtelių vašką nuo korių) ir iš jo gamintis plokšteles. Neretai iš kai kurių bičiulių pastaruoju metu girdimos abejonės, kad Lietuvoje įsigyti švaraus vaško plokštelių apskritai neįmanoma.

Darbštesni bičiuliai gali ruošti ir džiovinti medieną naujų rėmelių ir avilių gamybai. Svarbu, kad mediena būtų sausa. Aviliams ir rėmeliams gaminti tinka eglės, pušies, beržo ir kitų medžių lentos. Liepos mediena, gavusi drėgmės, kartais išsikraipo. Taip pat dabar pats laikas imtis darbo gaminantiems bitides ar platformas kitiems metams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)