Tačiau nerimą kelia ne išskirtinai ilgas šiltas ruduo.

„Avilius šiltinti reikia tada, kai bent penkias dienas temperatūra būna apie nulį laipsnių. Iki šiol dėti kamšas buvo anksti. Mane neramina kitas dalykas, kurio iki šiol Lietuvoje nebuvo. Iki šiol žydi garstyčios, kurias ūkininkai sėja laikydamiesi žalinimo reikalavimų. Bitės iki spalio pabaigos nešė medų ir galėjo susidėvėti. Kokios bus pasekmės pamatysime tik pavasarį“, – dėsto A. Amšiejus.

Iki šiol garstyčios Lietuvoje masiškai nebuvo sėjamos. Dabar jos naudojamos kaip tarpiniai pasėliai pagerinti dirvai. Augalai bus susmulkinti ir užarti.

„Padėti bitėms neįmanoma. Tuo labiau, kad buvo šilta ir kai kurios šeimos iki šiol augino perus. Mūsų žiema 4–5 mėnesiai. Dabar bitės, kurios rugsėjį turėjo eiti žiemoti, nešė medų. Kai kurie bičiuliai skambino ir sakė, jog prinešė po kelis korius medaus. Jos dirbo kaip vasarą“, – apie sezono išskirtinumą pasakoja A. Amšiejus.

Šeimoms, kurios buvo toli nuo garstyčių pasėlių jokio pavojaus nėra. Vidutiniškai bitės baigia skraidyti tik spalio 25 d. Kuo ilgiau rudenį jos gali paskraidyti (bet nenešti medaus) tuo geriau. Ekspertas prisimena, kad vieną kartą lapkričio vidurį bitės dar skraidė ir po to labai gerai žiemojo.

„Kol kas nėra duomenų, kaip bites veikia sideraliniai augalai. Šiemet prašysiu bičiulių, kurių aviliai buvo netoli garstyčių pasėlių, stebėti šeimas ir perduoti duomenis. Galbūt mes nerimaujame visai be reikalo“, – sako A. Amšiejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)