Tokios apgavystės metodika, kaip sako profesionalus sodininkas Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt savininkas, gana paprasta. Iki spalio bus daugiausia prekiaujama vazonuose, arba vadinamuose konteineriuose, užaugintais uogakrūmiais ir vaismedžiais.

„Augalai parduodami konteineriuose, nes iš žemės iškastus augalus bus galima realizuoti tik spalį, kai jų vegetacija bus pasibaigusi. Užaugintus vazonuose galima sodinti bet kada, nes jie turi išvystytą šaknų sistemą, dėl to prigyja kur kas geriau. Nesąžiningi pardavėjai tiesiog iškasa medelius ar krūmus iš žemės ir juos sukiša į vazonus. Tai vienkartinis veiksmas. Toks augalas paprastai žūsta“, – subtilumus aiškina G. Cijūnaitis.

Tokios metodikos pardavėjai griebiasi ir dėl to, kad konteineriuose augalai maždaug dvigubai brangesni nei auginami dirvoje.

Į konteinerius tvarkingai augalai sodinami iki prasidedant vegetacijai – maždaug balandį. Dabar prekyba jau prasidėjo, tačiau ruduo užsitęsė ir negalima pardavinėti atvirame grunte užaugintų medelių. Jie bus kasami tik spalį. Augintojai juos chemiškai apdoros, nuskins lapus ir tik tada šiuos augalus pasiūlys pirkėjams.

„Dabar į konteinerį įkištas augalas bus gyvas dar kelias dienas. Kai pirkėjas tada ateis pas nesąžiningą pardavėją ir pradės skųstis, kad obelis ar šilauogė neprigijo, jam bus paaiškinta, kad pats kaltas. Galbūt laiku nepaliejo, galbūt ko kito nepadarė“, – dėsto profesionalas.

Jis aiškina ir kaip atskirti „klastotę“. Augalo, kuris buvo išaugintas konteineryje, šaknų sistema išvystyta. Apvertus vazoną bus matomo pr skylutes dugne lendančios šaknys. Jei tai uogakrūmis, jį iš vazono netgi galima ištraukti su visa šaknų sistema. Pas mus taip daugiausia parduodami uogakrūmiai, tačiau „patirtis“ plinta ir vaismedžių sektoriuje.

Blogais darbai užsiima lietuviai. Lenkai, iš kurių mūsiškiai vežasi produkciją, tuo neužsiima.

Kalbant apie kainas, G. Cijūnaitis sako, kad priežasčių joms didėti, lyginant su pernai metais, nėra. Vienintelis dalykas, branginantis sodo gėrybes – infliacija ir pinigų nuvertėjimas. Vasara nebuvo lietinga, žiema šilta, medeliai ir krūmai nežuvo.

2 metų amžiaus šilauogės krūmas nuo 4 iki 6 eurų.

Avietės, priklausomai nuo veislės ir konteinerio, kuriame auginta, dydžio, nuo 1 iki 5 eurų.

Obelis ir kriaušė, 3 metų, jei auginta konteineryje, nuo 10 iki 15 eurų.

3 metų persikas, abrikosas apie 20 eurų.

Kai prasidės nevazoninių sodinukų laikas (maždaug nuo spalio 10 d.), augalai bus maždaug dvigubai pigesni. Vaismedžiai 6-8 eurai, aviečių daigai nuo 1 iki 5 eurų.

„Kai augalą perki konteineryje, nereikia skubėti sodinti. Galima ramiai pasiruošti dirvą. Be to, jis metais vyresnis nei augintas dirvoje. Kai perkamas iš žemės iškastas sodinukas, jį reikia pasodinti per 7 dienas“, – aiškina G. Cijūnaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)