Tačiau tam, kad galėtume grožėtis tulpių, krokų ir narcizų žiedais, reikia paplušėti iš anksto – visus šiuos augalus reikėtų pasodinti rudenį.

Žydrės (lot. Muscari)

Daug priežiūros nereikalaujantis svogūninis augalas, kurį gali auginti net naujokai.

Kada sodinti: spalį

Duobutės gylis: 6-8 cm

Ypatybės: žydrės nereiklios dirvožemiui ir gali augti be jokios ypatingos priežiūros. Bet skyrus šiems augalams bent kiek dėmesio, jie bus įspūdingesni: tręšiant ir laistant svogūnėliai užaugs stambesni, žiedai – ryškesni. Jei žydrių svogūnėlių neiškasite kelerius metus, augalai išplis ir augs gražiomis, tankiomis grupelėmis.

Krokai (lot. Crocus)

Vienas iš pirmųjų bundančios gamtos pranašų. Šios gėlės pasirodo vos tik nutirpus sniegui, o kai kurių rūšių krokai prasikala net pro sniego dangą.

Kada sodinti: rugsėjį-spalį

Duobutės gylis: 5 cm

Ypatybės: krokai mėgsta saulėtas vietas ir maistingą dirvožemį su smėliu. Gali augti aplink medžius. Svogūnėliai sodinami iki šalnų, kad spėtų įsišaknyti.

Hiacintai

Hiacintai (lot. Hyacinthus)

Hiacintai sukuria ypatingą nuotaiką – spalvingi jų žiedai yra ryškus sodo akcentas.

Kada sodinti: spalio pradžioje

Duobutės gylis: 10-15 cm

Ypatybės: hiacinto svogūnėlių būna įvairių dydžių. Stambūs sodinami į 10-15 cm gylio duobutes, smulkesni – į šiek tiek seklesnes. Svogūnėlį dengiantys lukštai turėtų būti be pažeidimų. Pagal lukštų spalvą galima sužinoti būsimų žiedų spalvą: alyvinių, violetinių, rožinių ir raudonų hiacintų lukštai yra raudonai-violetinės spalvos. O iš šviesių svogūnėlių užauga geltoni arba balti žiedai.

Sibirinės scylės (lot. Scilla siberica)

Ne veltui šis augalas vadinamas „mėlynąja snieguole“ – jis pražysta vienas pirmųjų.

Kada sodinti: spalį

Duobutės gylis: 5-8 cm

Ypatybės: scylės yra svogūniniai augalai, kurie nereikalauja daug priežiūros. Šios gėlės gana savarankiškos, svarbiausia yra jas pasodinti pusšešėlyje. Jei norite sulaukti įspūdingesnių žiedų, pavasarį galite patręšti scyles azoto trąšomis, užbarsčius jas ant dirvos paviršiaus.

Viendienės lelijos

Lelijos (lot. Lilium)

Lelijos yra gėlių darželio puošmena – tikros karalienės, dauguma sodininkų sėkmingai jas augina savo sklypuose.

Kada sodinti: rugsėjį–spalio pradžioje

Duobutės gylis: 15-20 cm

Ypatybės: jei nusprendėte pasisodinti lelijų, geriau tai daryti taip pat rudenį, pasibaigus augalų vegetacijai. Iki to laiko svogūnėliai jau spės sukaupti užtektinai maistinių medžiagų, kurios padės sėkmingai ištverti visas žiemos negandas. Labiausiai nepatartina pirkti lelijų svogūnėlius ir juos sodinti pavasarį.

Paprastosios margutės (lot. Fritillaria meleagris)

Paprastoji margutė yra daugiažiedės margutės (lot. Fritillaria imperialis) giminaitė. Šie augalai gana reti, bet pageidaujami svečiai mūsų darželiuose.

Kada sodinti: rugsėjį-spalį

Duobutės gylis: 20-25 cm

Ypatybės: jei dukteriniai margutės svogūnėliai nesusiformavo, dauginimui galima perlaužti motininį svogūnėlį, nes jis sudarytas iš kelių sluoksnių. Prieš sodinant reikėtų kiek padžiovinti.

Tulpės Burbiškių dvaro parke

Tulpės (lot. Tulipa)

Tulpės yra kone populiariausios darželio gėlės, dauguma sodininkų turi savo gudrybes, kaip jas auginti.

Kada sodinti: rugsėjį-spalį

Duobutės gylis: 15-18 cm

Ypatybės: sodinti tulpių svogūnėlius geriausia tada, kai dirvos temperatūra nukrenta iki +7…+ 10 °С. Pastebėta, kad šiltesnėje žemėje svogūnėliai prasčiau įsišaknija. Tulpėms geriausia parinkti gerai apšviestą vietą – tokiomis sąlygomis jos parodo geriausią savo pusę.

Rūteniai (lot. Corydalis)

Rūteniai, žinoma, yra ne svogūniniai, o gumbiniai augalai, ir į mūsų sąrašą jie pakliuvo tik todėl, kad jų sodinimo ir žydėjimo laikas sutampa su svogūninių augalų.

Kada sodinti: rugpjūtį-rugsėjį

Duobutės gylis: 10-15 cm

Ypatybės: rūteniai yra efemeroidai, tai augalai, kurių antžeminė dalis po pavasarinio žydėjimo nunyksta. Persodinami rūteniai ramybės laikotarpiu – taip augalui mažiau pakenkiama. Pavasarį rūtenių geriau nejudinti.

Snieguolės (lot. Galanthus)

Snieguolė yra romantiškoji mūsų darželių gėlė, primenanti pasakas ir stebuklus. Darželyje šios gėlės iš žiemos miego nubunda vienos iš pačių pirmųjų.

Kada sodinti: rugpjūtį-rugsėjį

Duobutės gylis: 5 cm

Ypatybės: snieguolėms nepatinka sunkus dirvožemis, taip pat jos nemėgsta azotinių trąšų. Persodinti šiuos augalus reikia kas 5–6 metus. Jei snieguolės ilgą laiką nėra judinamos, jos gali natūralizuotis – tada šiems augalams apskritai nebereikės jokios priežiūros.

Narcizai (lot. Narcissus)

Narcizai nestebina spalvų įvairove – figūruoja tik geltona, balta ir oranžinė, tačiau žavi šių spalvų deriniai.

Kada sodinti: rugpjūtį-rugsėjį
Duobutės gylis: 15-20 cm

Ypatybės: narcizai gali augti ir pavėsyje, ir saulėje, tačiau pasodinus saulės atokaitoje, jie paprastai užaugina stambesnius žiedus. Ilgainiui susiformuoja augalų grupelės, kurias galima išskirti tik kai narcizai peržydi.

Taisyklės visų svogūninių augalų sodinimui

Jei jūsų sklype žemė sunki, svogūnėlius geriau sodinti į duobutę, kuri yra pora centimetrų seklesnė nei nurodyta. Lengvesnėje žemėje, atvirkščiai, duobutę reikėtų pagilinti.

Absoliučiai visos svogūninės kultūros neperneša dviejų dalykų – pernelyg drėgnos dirvos ir tręšimo mėšlu. Tai šiuos augalus gali iškart pražudyti.

Jei baiminatės, kad susipainiosite su sodinimo terminais, galite daryti paprastai – surinkite visus turimus svogūnėlius ir pasodinkite vienu metu likus kokioms 2–3 savaitėms iki šalnų. Svarbiausia, kad jie spėtų iki šalčių įleisti šaknis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)