Kodėl reikia tręšti rudenį?

Patręšus serbentus ir agrastus vasaros-rudens laikotarpiu, jie spės sukaupti maistinių medžiagų atsargų, kurios, savo ruožtu, padės jiems ištverti sudėtingas oro sąlygas žiemą – tai gali būti ir speigas, sniego dangos stoka, įšalusi dirva, atlydys ir pan.

Kada reikia tręšti vaiskrūmius?

Rudenį vaiskrūmius tręšti galima du kartus. Pirmą kartą patartina juos patręšti rugpjūtį-rugsėjį (iki rugsėjo pabaigos). Tokiu metu galima tręšti fosforo ir kalio trąšomis su nedideliu azoto kiekiu.
Azoto reikia šaknims, kad įsisavintų fosforą, nes šaknys ir toliau vykdo savo veiklą, auga ir vystosi. Pavasarį ir vasarą buvo tręšiama azoto trąšomis, tad rudenį galima apsieiti ir be jų. Vertėtų įdėmiai apžiūrėti pačius krūmus. Jei prieaugis geras ir lapai stambūs, reiškia, krūmams azoto užtenka. Ir atvirkščiai.

Rudenį reikėtų tręšti nedidelėmis dozėmis.

Antrą kartą serbentai tręšiami rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje. Tokiu metu naudojamos tik fosforo ir kalio trąšos, nereikėtų pamiršti ir mikroelementų – jais taip pat vertėtų tręšti.

Lapkričio pradžioje po krūmais išsklaidomas perpuvęs mėšlas, organinės trąšos – po kiekvienu krūmu ne mažiau nei pusė kibiro. Visos trąšos užkasamos į žemę 8–12 cm gylyje, aplink vainiko perimetrą.

Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad serbentų vainiko skersmuo gerokai platesnis nei agrastų.

Baltieji serbentai

Kokias trąšas naudoti?

Iš fosforo trąšų naudojami superfosfatai. Geriau rinktis dvigubas superfosfato trąšas – šiose trąšose fosforo dozė dukart didesnė, mažiau toksinų. Iš kalio trąšų galima naudoti kalio sulfatą, kalimagneziją, medžio pelenus.

O štai kalio chloridu tręšti raudonųjų ar baltųjų serbentų nepatartina. Bet rudenį galima patręšti ir kalio chloridu, turint omenyje, kad chlorą išplauna krituliai.

Agrastams labiau reikia kalio, nei serbentams.

Trąšų kiekis priklauso nuo krūmo amžiaus ir būklės bei derliaus kiekio.

Tai, kiek reikia berti ar pilti trąšų po krūmu, nurodyta trąšų instrukcijoje.

Jei patręšus krūmus vyrauja sausi orai, augalus reikėtų palaistyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)