Sode galima prisodinti įvairių medžių, tiesa, kai kurioms rūšims reikalingas išskirtinis dėmesys. Pvz., beržas. Iš pradžių šis medis užims nedaug vietos, jį reikės gausiai laistyti. Tačiau po šešerių–aštuonerių metų pradės augti į aukštį ir į plotį ir užims pernelyg daug vietos, jeigu sklypas nedidelis.

Sodui pavojingas raugerškis ir tujos. Jie – pavojingos augalų ligos – rūdligės šaltinis. Rūdligė kenkia vaismedžiams, uogų krūmams ir daržovėms, o patys ligos užkrato nešiotojai nuo jos praktiškai nenukenčia, nebent ant lapų kartais pasirodo grybelio sporų dėmių.

Ir tai dar ne viskas. Kartu nepatartina sodinti šių medžių:

Sibirinė pušis (dar vadinama sibiriniu kedru), veimutinė pušis ir serbentai

Pušų kamienų ir šakų sakligė (arba šakų rūdys) susargdina grybeliu ir serbentus. Iš pradžių jis pasireiškia pušims, paskui sporos skraido ir persikelia ant serbentų lapų. Po žiemos grybelis pavasarį grįžta pušims.

Drebulės ir pušys

Iš pradžių šakų rūdys atsiranda pušiai, paskui pereina ant drebulės. Abu medžiai stipriai pažeidžiami ir gali žūti.

Beržas ir maumedis

Grybeliu melampsoridium betulae iš pradžių serga maumedis, paskui grybelis pereina beržui, nuo nukritusių lapų grybeliu užkrečiama žemė, pavasarį grybelis vėl pereina maumedžiui – ir taip susidaro užburtas ratas, kol medžiai nenunyksta.

Šermukšniai ir eglės

Grybeliu thekopsora areolata užkrėsti eglių kankorėžiai – palanki terpė pirmai grybelio fazei. Vėliau sporos nuskrenda ant šermukšnio lapų, o pavasarį vėl grįžta ant eglių.

Štai daugiau netinkančių šalimais augti medžių porų:

ąžuolas ir bukas,
paprastoji pušis ir mongolinis ąžuolas,
liepa ir guoba,
kadagys ir gudobelė, kriaušė, putinas, obelis,
maumedis ir ieva, kėnis,
obelis ir paprastasis kadagys,
obelis ir aviečių krūmai,
kriaušė ir raugerškis,
kriaušė ir bukas,
vyšnios ir juodieji serbentai,
vyšnios ir avietės,
raugerškis ir kadagys,
slyvos ir kriaušės,
trešnės ir obelys,
persikai ir kriaušės, obelys.

Šie augalai vieni kitiems yra infekcijų šaltinis, todėl planuodami sodą sodinkite juos kuo toliau vienus nuo kitų. Žalingas poveikis bus juntamas iki 250–300 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)