Išspauskite iš jų sultis

Pavasaris šiais metais buvo ypač palankus, todėl obelys užderėjo išties gausiai, tik bėda ta, kad ne visiems vaisiams lemta sunokti – kai kurie dar žali krenta nuo šakų.

Gera žinia ta, kad net ir iš nesunokusių obuolių pavyks išsispausti puikių sulčių. Juos galima panaudoti ir kaip pašarą gyvuliams. Tiks jie ir dirvai patręšti, ir kompostui ruošti.

Sultis iš per anksti nukritusių obuolių reikia spausti nedelsiant, kol jie dar nepradėjo gesti.

Pašaras naminiams gyvuliams ir laukiniams gyvūnams

Obuolius galima sušerti galvijams, tik prie jų pratinti reikia palaipsniui: nuo vienu ypu sušertos nemenkos dozės gyvuliams gali sutrikti virškinimas. Šiaip jau obuolių kiekis pašaro racione neturi viršyti 20 proc. Kaip pašarą galima naudoti tik sveikus (neturinčius puvimo požymių) ir švarius, nežemėtus obuolius. Jei obuolių prikrito pernelyg daug, dalį jų galite pasiūlyti vietiniam miškininkystės ūkiui arba medžiotojų bendrijai. Šios organizacijos pasirūpins, kad vaisiai būtų nugabenti į mišką ir jais galėtų pasimėgauti laukiniai gyvūnai.

Obuoliai nesukelia gyvūnams jokios žalos, tačiau savarankiškai užsiimti šėrimu nereikėtų. Savo smanymus patariama suderinti su miškininkais, be to, atsižvelgti į laukinių gyvūnų šėrimui taikomas taisykles.

Obuoliai atstos trąšas

Nesunokusius obuolius galima panaudoti kaip trąšas, tačiau tai ne taip paprasta, kaip gali atrodyti. Obuolius būtina įkasti į dirvą, kitaip juose ims veistis kenksmingi organizmai.

Tręšti dirvą galima ir lapais, jei nenorite jų sudeginti, tačiau atminkite, kad ir lapai, ir vaisiai gali tapti ligų šaltiniu, todėl tinkamiausias sprendimas – išgabenti nukritusius obuolius iš sklypo.

Obuolių naudojimas kompostui

Jei obuolius nutarėte suberti į komposto duobę, turite būti tikri, kad ji tam tinkama ir joje veisiasi reikalingi mikroorganizmai. Obuoliai jokiu būdu neturi sudaryti didžiausios komposto dalies: komposte privalo būti ir kitko – nupjautos žolės, šiaudų arba durpių, efektyviai paspartinančių obuolių puvimo procesą.

Per kompostavimo laikotarpį žūva daugelis kenksmingų organizmų, todėl svarbu stebėti komposto temperatūrą (50–60 laipsnių). Pūdami obuoliai ima skleisti specifinį kvapą, kuris vilioja parazitus, todėl vaisiai turi būti patikimai uždengti – kad ir nupjauta žole. Į kompostą galima įleisti sliekų: jie gerina komposto kokybę ir daro jį trąšesnį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)