Kad bitelės sėkmingai sulauktų pavasario, jau dabar reikia imtis ruošos darbų ir bityno tvarkymo. Pirmiausia reikia susiaurinti bičių lizdą, priklausomai nuo šeimos dydžio ir stiprumo, palikti avilyje nuo šešių iki dvylikos rėmelių.

Paliekami perai ir šonuose vienas du rėmeliai su trupučiu duonelės ir medaus. Visi likę rėmeliai išimam.

Išsukus paskutinį medų, koriai trumpam sudedami atgal į avilį, bet ne į rėmelių vietas, o viršuje ant jų, kad bitės galėtų švariai „išlaižyti“ likusį koriuose medutį ir susinešti atgal į lizdą, o jūs turėtumėte sausus švarius korius su duonele, kurią jau taip paruoštais rėmeliais galima vežti kulti. Susiaurinus šeimynas, metas dėti maitintuves ir jas pradėti maitinti, nes bitutės jau ima badauti.
Kokias maitintuves rinktis?

„Geriausia ta maitintuvė, su kuria jums patogiausia dirbti. Jei norite bityną aplankyti dažniau ir jums patogiau pilti mažesniais kiekiais sirupo, renkatės uždedamas maitintuves, jų taip pat yra įvairaus dydžio ir tipo. Man patogiau šoninės medinės, į kurias telpa penki litrai ir daugiau sirupo. Su tokiomis galima šeimyną pamaitinti per porą kartų. Galite griebtis ir liaudiško metodo – sirupą supilstykite į maistinius maišiukus, pradurkite kelias skylutes ir turėsite maitintuvę dedamą ant rėmelių“ – sakė bitininkų parduotuvės Pasvalyje savininkas Aurelijus Simonaitis.

Svarbiausia, kad būtų patogu jums ir bitėms. Reikia nepamiršti, kad vienai šeimai, priklausomai nuo jos stiprumo ir paliekamo medaus kiekio, jums reikės apie penkiolika litrų sirupo, kurio specialiai paruošto galima įsigyti bitininkų parduotuvėse. Jei sirupą gaminsite patys, nepamirškite, jog vasarai ir žiemojimui sirupo koncentracija skiriasi. Jei vasarinį, skirtą šeimos sustiprinimui po žiemojimo, galėjote virti santykiu 1/1 (litras vandens/kilogramas cukraus), tai žiemai reikia ½, kur vandens vienas litras, o cukraus du kilogramai.

Sirupas gaminamas įvairiai, svarbiausia, kad naudotumėte tik virintą vandenį.

Vieni į vandenį supila cukrų ir taip maišydami paruošia sirupą, kiti, tam kad sunaikintų visas galimas bakterijas, cukrų deda į šaltą vandenį ir viską kartu maišydami užvirina. Nepamirškite, kad sirupas į avilius dedamas atvėsintas ir šeimynos maitinamos tik vakare kai bitės jau nebeskraido. Vakare maitinama tam, kad alkanos bitės nekariautų tarpusavyje, bei neprisiviliotumėte įvairių širšių ir vapsvų. Tiesa kovai prieš šiuos užpuolikus, nepamirškite susiaurinti ir landų. Gręsiant užpuolimui, lakos siaurinamos iki poros bičių dydžio, kad jos galėtų atsiginti ir pačios išskristi.

Kovai su vapsvomis ir širšėmis, galima atokiau nuo avilių bityne pakabinti ir gaudyklas. Tokias gaudyklas galite įsigyti specializuotose parduotuvėse, o patys galite pasigaminti iš plastikinės taros, iškirpę landą ir įpylę saldaus skysčio.

Kartu su maitinimu rekomenduojama sudėti ir vaistus, nes joms maitinantis, šeimyna judresnė ir vaistai bus geriau įsisavinti. Kadangi vaistų išties yra daug rūšių, išskirti galima pagrindinę, labiausia pas mus paplitusį vaistą „Varostop“. Šios juostelės dedamos priklausomai nuo šeimynos dydžio, nuo dviejų iki keturių juostelių. Laikomi vaistai avilyje apie mėnesį. Nepamirškite jų išimti, nes kenkėjai prie jų pripras ir kitais metais jau taip lengvai nebeišnaikinsite. Kitų rūšių vaistus naudokite tik pagal instrukcijas ir aprašus.

Taip pat primename, kad paramos paraiškos bičių laikytojams už papildomą bičių maitinimą renkamos nuo 2019-08-01 iki 2019-09-15 NMA skyriuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)