„Good Housekeeping“ pateikia patarimų, kaip išsirinkti tinkamą mulčą.

Kad nepriaugtų piktžolių, reikia gana storo mulčo sluoksnio – 10–15 cm, o jei vietovė pavėsinga, pakaks 5–7 cm sluoksnio.

Jei lysvėje pilna piktžolių sėklų arba daugiamečių augalų šaknų, galima taikyti dvigubo mulčiavimo metodą. Pasodinkite augalus, gausiai paliekite, tada uždenkite žemę laikraščiais, o iš viršaus – mulčo sluoksniu.

Mulčo rūšys

Drėgmę sulaikantis mulčas (pvz., skiedros) neleidžia žemei įkaisti. Pavasarį mulčo sluoksnį reikia nuimti, kad daugiamečiai ir svogūniniai augalai greičiau augtų. Drėgnas mulčas, prilipęs prie gėlių stiebų, prie daržovių, gali sukelti jų puvimą. Svarbu išdėlioti mulčą apie 2 cm iki augalų ir 15–30 cm atstumu iki medžių kamienų. Tai pasakytina ir apie krūmus, medžius, be to, prilipusiame mulče gali įsiveisti graužikų.

Mulčas būna dviejų rūšių – organinis ir neorganinis. Organinis mulčas – tai smulkinti sausi lapai, šiaudai, nupjauta žolė, kompostas, skiedros, smulkinta medžių žievė, drožlės, spygliai ir net popierius. Neorganinis mulčas – juodas plastikas, agroplėvelė (geotekstilė).

Abiejų rūšių mulčas trukdo augti piktžolėms, tik organinis mulčas irdamas dar ir tręšia dirvą. Neorganinis mulčas neyra, tiesa, turi kitų vertingų ypatybių – juodas plastikas šildo žemę, naktį išsaugo šilumą, o tai svarbu šilumą mėgstančioms daržovėms, pvz., baklažanams, vyšniniams pomidorams.

Skiedros arba smulkinti sausi lapai

Daugumoje sodo reikmenų parduotuvių būna pirkti maišų su skiedromis ar smulkintais sausais lapais. Dalis medžius prižiūrinčių įmonių duoda nemokamai arba už nedidelę kainą parduoda medžių žieve, šakeles ir sausus lapus. Beje, jei statote, neišmeskite kalėdinės eglutės – sukapokite ir panaudokite mulčui.

Surinkite sausus lapus sode – bus mulčui. Susmulkinti galima paprasčiausia žoliapjove.

Toks mulčas gražiai atrodo gėlių lysvėse, aplink krūmus ir palei sodo takelius. Nenaudokite jo daržovių lysvėms ir vienmetėms gėlėms – jų žemę kasmet kasate, smulkus mulčas trukdys.

mulčas

Nupjauta žolė

Nupjauta žolė – dar vienas puikus mulčo variantas. Tiesa, dalį žolės patartina palikti ant vejos, kaip trąšą žemei. Nupjautoje žolėje daug azoto, tai idealiai tinka lysvėms su daržovėmis.

Kompostas

Kompostas praturtina dirvą, augalams jis labai patinka, tik atsiminkite – bet koks sausas mulčas – grėsmė augalų šaknims. Taigi geriausia uždėti kompostą plonu sluoksniu, o ant viršaus užberti kitokio mulčo, pvz., smulkintų sausų lapų. Taip kompostas išliks drėgnas, biologiškai aktyvus ir duos augalams maksimalią naudą.

Šiaudai ir šienas

Daržovėms puikiai tinka šiaudai arba šienas be piktžolių. Toks mulčas gana dailiai atrodo, saugo dirvos drėgmę, trukdo augti piktžolėms, irdamas prisotina dirvą organinėmis medžiagomis. Prieš mulčiavimą pažiūrėkite, kad šiene nebūtų piktžolių ir jų sėklų. Dėkite šieną už kelių cm nuo augalų stiebų, kad jiems nepakenktų šliužai ir graužikai.

Plastikinis mulčas

Mulčiavimas plastikine plėvele (juoda, perregima arba praleidžiančia infraraudonuosius spindulius) gali būti labai naudingas – įtempta virš lygaus paviršiaus plėvelė praleidžia saulės šilumą ir sukuria komfortišką trimis laipsniais šiltesnį (nei be mulčo) klimatą. Plastikas išlieka sausas ir šiltas, tai tinka braškėms ir agurkams – vaisiai lieka švarūs, nepūva.

Uždenkite lysvę plėvelės lakštu, kraštu įkaskite į žemę arba prispauskite akmenukais. Paskui kokiu nors smailiu daiktu padarykite angas augalams.

Susodinkite daigelius ar sėklas į duobutes. Kadangi plastikas nepraleidžia vandens, reikia įrengti laistymo sistemą po plastiku.

Plastiku nerekomenduojama mulčiuoti krūmų. Krūmų šaknų sistema yra labai arti žemės paviršiaus, o kadangi vanduo ir oras nepraeina pro plastiką, šaknys džiūva. Dėl šios priežasties šaknis reikia mulčiuoti organiniais produktais.

Geotekstilė

Geotekstilė praleidžia vandenį ir orą, bet trukdo augti piktžolėms. Tačiau geotekstilė, kaip ir juodas plastikas, laikui bėgant yra, todėl patartina kloti du jos sluoksnius.

Kartais krūmų šaknys įauga į audinį, trukdo jį pašalinti. Jei į jį patenka piktžolių sėklų, vėliau piktžolės irgi gali įaugti į geotekstilę ir suplėšyti ją, kai rausite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)