Nuo 1981 metų agurkus su šeima auginantis ūkininkas prisimena ir sovietmečio kuriozus. Tuomet norėdamas užsiauginti agurkų – Lančiūnavoje, Kėdainių rajone, pasistatė 400 kvadratinių metrų šildomą šiltnamį. Vieną sezoną paaugino, o jau kitais metais į jo valdas atvyko tuometiniai valdžios pareigūnai ir liepė šiltnamį nugriauti. Mat tuo metu oficialiai buvo leista turėti tik 20 kvadratinių metrų šildomo šiltnamio ir tik 40 kvadratinių metrų nešildomo šiltnamio, rašoma pranešime.

Atėjus Nepriklausomybei ūkininkas kartu su kitais ėmėsi iniciatyvos dirbti sau. Jis jau laisvai ir legaliai pasuko į ūkininkavimą.

Nuo ko priklauso agurkų supirkimo kaina, teiraujamės pašnekovo ir sulaukiame atsakymo, kad nuo šių pagrindinių dalykų: pirmiausia, meteorologinių sąlygų, nuo bendro agurkų derliaus Lietuvoje ir užsienyje, kurį ir lemia oro sąlygos. Kitaip sakant, nuo paklausos ir pasiūlos. Jei oras geras, pavyksta užauginti daug agurkų – jų kaina bus mažesnė, bet jei oras netinkamas – vienetams gali pasisekti užauginti gerus agurkus. Jie tada brangesni, bet niekada nežinai, ar tau irgi pavyks.

Ilgametis daržovių auginimo profesionalas atskleidžia, kad įprastai aukšta ir geriausia agurkų kaina būna iki Joninių, tačiau ir po jų, jei tik orai vėsta, agurkų kaina vis tiek išlieka aukšta. Liepos viduryje, kai jau visas didysis derlius užaugintas, Kėdainiai tradiciškai švenčia Agurkų šventę, kurios dalyviu Vidmantas buvo ne vienerius metus, o pastaraisiais metais jau rečiau dalyvauja, bet visada savo augintais agurkais užtvindo šventės dalyvius. Ūkininkas savo užauginta produkcija remia ne tik Agurkų šventę.

Kas įdomu, Vidmanto Kvedaro teigimu, iki šiol krepšys sveikų, skanių, ką tik nuskintų agurkų ar kitų daržovių yra laukiamiausia dovana ir nuoširdžiai iki šiol pradžiugina draugus, bičiulius ir partnerius. Matyti, kaip jie apsidžiaugia. Turbūt svarbu ir tai, kad gauna iš pažįstamo žmogaus. Žmogui svarbu, kai žino, kas yra augintojas, daug maloniau ją priima.

Nuo tada, kai agurkus laukuose dideliais kiekiais kažkada pradėjo auginti žydai, vėliau populiarino juos krašto žmonės, auginantys sau ir dar šiek tiek pardavimui kitiems. Sakoma, kad tik Kėdainių ūkininkai geriausiai moka ir žino, kaip užauginti skanų agurką.

Šias ir kitas įdomias legendomis apipinto agurkų auginimo detales Kėdainių ūkininkas Vidmantas Kvedaras atskleidžia pokalbyje.

– Ar auginti agurkus lauke vis dar toks pat geras verslas kaip prieš 20 metų?
Daug metų agurkus buvo įprasta auginti šiltnamiuose, o prieš keliolika metų agurkus lauke didesniais kiekiais Ramygaloje augino mano kolegos ūkininkai. Lietuvos klimato sąlygos nėra labai palankios lauko agurkams. Ypač šis pavasaris, vasaros pradžia buvo tiesiog karšta, o dabar, matote, staiga labai atvėso. Naktys labai šaltos, lyja ir agurkų augimas iš karto sustoja. Mes taip stipriai esame priklausomi nuo meteorologinių sąlygų, kad nė vienais metais negalime nieko prognozuoti: nei koks bus derlius, nei koks pelnas, nei koks nuostolis.

-Kodėl iki šiol neatsisakote agurkų auginimo laukuose?
Lauko agurkus mes skiname, raugiame ir parduodame raugintus. Niekas nepaneigs, kad lauke užauginti agurkai yra tinkamiausi rauginimui. Jų skonis būna visai kitoks.

Ar konsultuojatės, tariatės dėl agurkų auginimo?
Taip. Mes visi daržininkai tarpusavyje bendraujame, o mano patarėja yra sertifikuota agronomo konsultantė mokslų daktarė Marija Čižauskienė − agronomė konsultantė. Ji net tik agurkų reikalus gerai išmano, bet ir konsultuoja kitų daržovių auginimo klausimais.

– Kam reiklūs agurkai?
Agurkai reiklūs šilumai, nepakelia aukštų temperatūrų (sterilizuojasi žiedai) ir šaltų naktų, nes tada prasideda ligos.

– Kiek tonų agurkų įmanoma užauginti moderniame ūkyje iš vieno hektaro?
Modernūs ūkiai Vokietijoje arba kaimyninėje Lenkijoje gauna 80−100 t/ha, o mes gauname beveik per pusę mažiau − tik 30−40 t/ha.

Gal galite išduoti, kokios gi agurkų veislės yra tinkamiausios auginti lauke?
Mes auginame savidulkius − hibridinius ir bičių apdulkinamus agurkus. Tai būtų: `Pasalimo F1`, `Octopus`, `Alianse`. Savidulkių hibridibnių agurkų sėklos yra brangios.

– Kaip besikeičianti gamta sąlygoja agurkų auginimą?
Iš vienos pusės galima sakyti, kad vis karštėjančios vasaros yra geresnės agurkų lauke auginimui, tačiau vasaros metu kelis kartus besikeičianti temperatūra ir oras jau blogina situaciją. Jeigu nusistovėtų vienodai šiltos vasaros, tikrai būtų palanku auginti agurkus laukuose.

– Kokios paslaptys auginant agurkus?
Visa paslaptis žmonės. Darbas ūkyje, laukuose reikalauja daug rankų darbo ir žmogus turi suprasti, ką jis daro, nebūti atsainus, turi būti dėmesingas, jautrus: jausti augalus ir savotiškai juos suprasti, atkreipti dėmesį į visokius pasikeitimus gamtos ir kt. Kažkokių kitų paslapčių auginant agurkus nėra, tačiau labai reikia kiekvieno žmogaus atsakingo požiūrio į visus auginimo procesus.

– Kokios yra tinkamiausio sąlygos auginti agurkams?
Agurkams reikia labai atidžiai parinkti tinkamą sėjos laiką. Visi iki vieno agurkų augintojai − ir mėgėjai, ir profesionalai − žino, kad agurkai labiausiai bijo šalnų. Agurkai lauke sodinami daigais arba sėkla sėjama tiesiai į žemę, lysvėmis, kuriose paklojamos drėkinimo juostos ir lysvė užklojama polietileno plėvele. Lietinimui, trąšų įterpimui įrengiamas tręšimo mazgas. Jau yra ir daugiau technikos, palengvinančios darbą: jei sodiname daigais, tai yra speciali daigų sodinamoji, o jei reikia sėklą pasėti – speciali sėjamoji. Agurkų laukas apžiūrimas kasdien ir mes viską stebime: įvertiname piktžoles, ligas ir kenkėjus. O jau prasidėjus agurkų derėjimui kasdien važiuojame į laukus ir juos skiname.

Naujausia agurkų auginimo technologija – lietinimas ir tręšimas drėkinimo juostomis. Be to yra mulčiavimas polietileno plėvele, mechanizuotas agurkų sėjimas ir nuėmimas specialia agurkų skynimo platforma.

– Kada sėjami agurkai? Kaip prižiūrimi?
Agurkai sėjami maždaug nuo gegužės vidurio iki birželio vidurio. Ravimi ir renkamirankomis. Tai daug rankų darbo reikalaujantis verslas. Darbui palengvinti naudojama speciali platforma, ant kurios darbuotojai guli, o tą platformą traukia traktorius.

– Gal turite savo firminį receptą?
– Jokio ypatingo neturiu. Agurkus raugiame labai paprastai: druska, krapai, česnakai ir vanduo. Žinome patikrintą proporciją, ja vadovaujamės ir agurkai visada bus labai skanūs. Man, asmeniškai, agurkai ir kopūstai yra pačios skaniausios ir mėgstamiausios daržovės. Be agurkų dar auginame kopūstus, morkas, svogūnus ir burokėlius.

– Ar valgydamas agurką atskiriate lauke ar šiltnamyje jis augintas?
–Taip, visada atskiriu. Galiu ir jums patarti: lauko agurkų bus minkštesnė odelė ir jis viduje neturi tuščių ertmių. Dar lauko agurkas turi vos juntamą lengvą vandens kvapą ir jis visada bus truputį ryškesnis nei agurko iš šiltnamio. Taip yra dėl to, kad juos pagairina ir vėjas, ir saulė tiesiogiai. O agurko spalva bei žalumo intensyvumas priklauso jau nuo veislės ypatumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)