Norint apsaugoti augalus nuo ligų ir kenkėjų, neretai naudojami augalų apsaugos produktai (toliau – AAP). Bendraudami su sodininkais ir ūkininkais pastebime, jog tiek mėgėjai, tiek stambesni ūkininkai dažniausiai daro tas pačias klaidas – atidžiai neskaito AAP etikečių, rašoma Augalininkystės tarnybos DELFI prašymu parengtoje medžiagoje.

Tai būtina daryti, nes etiketėse yra labai svarbi informacija, kaip ir kokiomis dozėmis naudoti šiuos produktus, kad nepakenktume žmonėms, gyvūnams ir aplinkai. Svarbu naudoti ir apsaugos priemones – pirštines ir kitus spec. drabužius. Atkreipiame dėmesį ir į būtinybę laikytis nustatyto termino, kuomet atlikus purškimą negalima vartoti vaisių, uogų ar daržovių, dėl ko juose gali būti daugiau AAP likučių nei leistina saugi norma. Augalai kartais pertręšiami, todėl leistini nitratų kiekiai augaliniuose produktuose gali viršyti saugias ribas.

Patikrinimų metu taip pat pastebime, kad naudodami AAP savo valdose, ypač glifosato veikliosios medžiagos turinčius AAP, nesilaiko saugaus atstumo, oro sąlygų (vėjo greičio), todėl naudojamo tirpalo dulksna patenka už apdorojamo ploto ribų – nukenčia kaimynai.

Norėtume atkreipti pradedančiųjų sodininkų ir daržininkų dėmesį į tai, kad Lietuva yra pripažinta saugoma zona nuo bakterinės degligės. Tai yra labai pavojinga vaismedžių liga, kurią sukelia bakterija Erwinia amylowora. Dažniausiai ji pažeidžia kriaušes, obelis, svarainius, cidonijas, gudobeles, dyglaines, kaulenius, lokvas, šliandras, šermukšnius, medlievas, fotinijas ir kitus augalus – apie 200 rūšių iš 40-ies erškėtinių šeimų.

Kaip išvengti ligų

Nors liga, esant tinkamoms meteorologinėms sąlygoms, dažnai pasireiškia ūmiai, greitai plinta, tačiau galima sumažinti jos paplitimo galimybes ir mąstą, taikant specialias (prevencines) priemones:

Įsigyti bakterinės degligės augalus šeimininkus tik su augalo pasais – t. y. augalų sveikatingumo įrodymas.

Nuosekli bakterinės degligės augalų šeimininkų priežiūra ir stebėjimas taip pat gali sumažinti ligos išplitimą. Reiktų atkreipti ypatingą dėmesį ir į tuos augalus šeimininkus, kurie auga sodo ar medelyno pakraštyje ar yra naudojama augaviečių aptvėrimui gyvatvore (pvz., gudobelės).

Agrotechninės priemonės – vaismedžių sodų vietos parinkimas ir priežiūra (geras drenažas, apsauga nuo vabzdžių, vėžinių žaizdų šalinimas, genėjimo įrankių, drabužių bei batų dezinfekavimas, savaime išaugusių augalų šeimininkų naikinimas), saikingas tręšimas azoto trąšomis, lašinės lietinimo sistemos įrengimas.

Cheminės priemonės labiau taikytinos versliniuose soduose ir medelynuose. Reikėtų turėti insekticidų naudojimo planą, ypač prieš siurbiančiuosius vabzdžius (pvz., amarus, kurie perneša slyvų raupligės virusą, kuris pavojingas kaulavaisiams – slyvoms, abrikosams, persikams, migdolams ir kitiems Prunus genties dekoratyviniams augalams) vaisių augimo metu. Žydėjimo metu insekticidų nenaudoti.

Genėjimui naudojamus įrankius dezinfekuoti spiritu arba nudeginti liepsna, genint kiekvieną atskirą augalą.

Tad kviečiame atidžiai skaityti augalų apsaugos produktų etiketes ir laikytis reikalavimų, kad augalų auginimas teiktų tik džiaugsmą, o sveikas, gausus ir skanus derlius jus džiugintų kasmet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)