Bičių avilys – tarsi mažas pasaulis ar viena didelė šeima. Turbūt ir ne bitininkui aišku, kad geriau į šeimos gyvenimą per daug nesikišti. Tad, kaip atrasti tą aukso viduriuką ir padėti bitėms pasitikti pavasarį darbingai nusiteikus?

Į avilį – tik su marškinėliais

Taip, taip, perskaitėte teisingai. Ne, tai ne dėl to, kad Jus sugeltų. Per dažnai varstomas avilys atšąla, bitėms sunkiau išlaikyti nuolatinę jo temperatūrą, didėja ligų pavojus, sutrikdomas šeimos gyvenimas, o tai – toli gražu ne į naudą. Ar Jums patiktų šalto oro gūsiai kai krutinate savo pilvelį ir šildote namus? Taigi, geriausia avilius atidengti tik tada, kai prie jų galite eiti ne su žiemine striuke, o su marškinėliais (vid. oro temperatūra ~15°C). Taip ne tik nesušaldysite bičių, tačiau ir netrikdysite Jų gyvenimo ritmo.

Netrukdykite ir netrikdykite

Bitės – tikros pedantės. Labai joms pagelbėsite iš avilio dugno išvalę mirusias biteles ir išdezinfekave. Ir viskas. Nėra ko be reikalo kaišioti nosies po Jų namelius, traukyti korius ir įvedinėti savo tvarkos. Po Jūsų neatsargaus vizito bitėms gali tekti taisyti korio akutes ir „remontuoti” savo namus užuot skyrus laiko naujos kartos auginimui ar pasiruošimui nešti nektarą ar, dar blogiau, galite sužaloti motinėlę ir darbininkėms teks auginti naują. Na, o jei labai norisi įvertinti ar bitėms pakanka maisto – kilstelkite avilį už jo krašto ir įvertinkite jo svorį bei palyginkite su kitais aviliais. Aptikę neproporcingai lengvą avilį pamaitinkite bites.

Bitės

Maistas lyg vaistas

Roges ruošk pavasarį, o bitėms maisto – rudenį. Prieš žiemojant derėtų pasirūpinti bičių žiemos atsargomis ir netrikdyti jų poilsio šaltuoju laikotarpiu. Ankstyvą pavasarį bites skatinti geriausia invertuotu sirupu. Tokius skatinamuosius maitinimus reikia atlikti kas trečią dieną iki rapsų žydėjimo. Maždaug po 0,5 l sirupo du kartus per savaitę. Bičių produktyvumą ir vystymąsi patariam skatinti dar su kandi tešla su baltymais. Visgi, reikėtų nepamiršti, jog šios tešlos galima duoti tik jau apsiskraidžiusioms ir išsituštinusioms darbininkėms. Kandi tešla bitėms, kurios dar neapsiskraidžiūsios ir neišsituštinusios, nes yra per šalta, gali būti pražūtinga – jos ima viduriuoti ir žūsta. Taip pat vertėtų žinoti, jog apsiskraidžiusios ir perus auginti pradėjusios bitės suvartoja net 4 kartus daugiau maisto.

Sveikata – brangiausias turtas

Ir tai ne tik mums, bet ir bitėms. Ligos gali sumažinti bičių produktyvumą, perų auginimą ar net sunaikinti ištisas šeimas. Bitėms itin pavojingos varatozės erkutės silpninančios jų įmuninę sistemą.
Pavasarį, kai pradedama bitės atsinešti žiedadulkių ir jau pakankamai šiltas oras. Pagydykite bites. Būtinai įvertinkite erkių kritimą, tai daryti privaloma.