Praėjusių metų oro sąlygos buvo palankios, tad sėją jie įvykdė laiku, o tai yra vienas svarbiausių gero derliaus faktorių.

Pasak UAB ,,Konekesko Lietuva” serviso plėtros Baltijos šalims vadovas Antano Juosto, laukai, kuriuos jam šiemet teko lankyti, peržiemoję puikiai, pasėliai turi geras šaknis. Jeigu nepasitaikys didelių temperatūros svyravimų, kurie stipriai pažeidžia augalų šaknis, derlius šiemet turėtų būti geras, rašoma įmonės pranešime.

,,Rudenį mes neturėjome daug vandens, žiema atėjo vėlokai, tad pasėtas grūdas jau pradėjo vegetuoti ir kai kuriuose ūkiuose pasėtas rapsas išdygo per didelis. Šitas rapsas išžiemoti praktiškai neturėjo galimybės - tai reiškia, kad atsėti jį reikės jau šiais metais pavasarį”,- sako A.Juostas.

Ankstyvą sėją galima pradėti balandžio pirmoje dekadoje, svarbiausia, kad dirvos temperatūra viršytų šešis laipsnius šilumos.

,,Vienas pirmųjų darbų ūkiuose, kurį reikės atlikti, jei visgi reikėtų atsėti laukus yra skutimas. Dažnu atveju ūkininkai renkasi diskinius skutikus, nors iš tiesų skutimo gylį puikiai išlaiko strėliniai skutikai”, - apie laukų paruošimą skutimui sako ekspertas.

Jei atsėti laukų nereikės, pirmas ūkininkų laukiantis darbas juose - tręšimas. Šis procesas numatomas kovo pabaigoje, nors tikslų laiką lemia kasmet vis kitokios oro sąlygos, sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) žemės ūkio akademijos Doc. Dr. Evaldas Klimas.

,,Tręšimas azotu turi prasmę tada, kai yra prasidėjusi vegetacija. Reikėtų pastebėti, kad vegetacija kiekvienais metais prasideda skirtingu laiku. Dabartinis žalsvas pasėlių žybsėjimas nereiškia, kad augalai vegetuoja normaliai ir įprastai. Azotines trąšas išpylus esant šaltam dirvožemiui ir naktimis - minusinėms temperatūroms, efektas nebus didelis, nes azotinės trąšos veikia trumpai”, - teigia VDU docentas.

Agronomas E.Klimas pastebi, kad šiemet laukai yra gana sausi, tad technika, barstydama trąšas, neužklimps ir nesumaitos dirvos. Tačiau, nors tai sudarytų patogias sąlygas dirbti laukuose, šuliniuose - taip pat sausoka, o tai - grėsminga žinia ūkininkams. Jam antrina ir Griškabūdžio ŽŪB agronomas Viktoras Šnipas.

,,Dabar matome, kad melioracijos grioviuose vandens praktiškai nėra. Šiemet galime susidurti su tokia problema, kad augalams augti trūks drėgmės, tad negausime gero derliaus”,- sako V.Šnipas.

Agronomas teigia, kad drėgmės trūkumas labiausiai paliestų tuos ūkius, kuriuose žemė smėlinga.

Platesnę apžvalgą galite žiūrėti įmonės parengtame videoreportaže.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)