Kokiais žiedais žydi bananas? O kaip atrodo medis, ant kurio noksta papajos vaisiai? Ar žinote, kur auga laukinės orchidėjos? Vilniečiai iki šiol su egzotiniais augalais galėjo susipažinti oranžerijoje, įsikūrusioje po Lietuvos edukologijos universiteto stogu. Sujungus minėtą aukštąją mokyklą su Kauno Vytauto Didžiojo universitetu, pokyčiai palietė ir atogrąžų augalus globojusią oranžeriją. Iš oranžerijos augalams prižiūrėti skirtų dviejų etatų iki kitų metų pabaigos paliktas tik vienas, o čia šilumos užuovėją radę augalai iškeliaus į Kauną.

Kaip pasakojo buvusi oranžerijos darbuotoja, biologė Teresė Jokšienė, kai kurių augalų iš Vilniaus į Kauną perkelti gali ir nepavykti.

„Žinoma, tie, kurie augina augalus, supranta, kad kai kurių apskritai perkelti nepavyks“, – pastebėjo pašnekovė.

Pasak jos, grėsmė iškils tiems augalams, kurie yra pasodinti grunte ir yra aukštesni nei 3 metrų. Tarp jų patenka šiuo metu sostinėje auginami tokie augalai, kaip grevilija, didieji fikusai, lazdelinė karpažolė, tukvis ar bananmedis.

Kaip skaičiavo T. Jokšienė sostinėje esančioje oranžerijoje auga apie 800 skirtingų augalų rūšių.

„Kaip sostinės gyventoja, taip pat norėčiau pasisakyti, kad, manau, jog vilniečiams oranžerija yra reikalinga. Kodėl turime viską atiduoti Kaunui?“ – klausė buvusi oranžerijos darbuotoja.

Kviečia pasirašyti peticiją

T. Jokšienė taip pat paminėjo, kad dingsiančia iš sostinės oranžerija piktinasi ir daugiau vilniečių. Tam Lietuvos žaliųjų partija parengė peticiją, kuria kviečiama išreikšti nepasitenkinimą oranžerijos iškėlimo darbais.

 Teresė Jokšienė

„Reikalaujame, kad vykdant Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sujungimą, būtų išsaugota LEU iki šiol priklaususi vienintelė Vilniuje viešai prieinama oranžerija“, – reikalaujama peticijoje.

Joje taip pat keliamas klausimas, ar iš valstybės biudžeto skirtus 91 tūkst. eurų oranžerijai perkelti iš sostinės į Kauną nebūtų geriau skirti oranžerijos išsaugojimui Vilniuje. Kol kas peticiją pasirašė apie 1200 gyventojų.

Žada iki vasaros dar laukti lankytojų

Sostinėje esančios oranžerijos perkėlimo darbus atlikti patikėta Kauno VDU botanikos sodui. Jo direktorius Nerijus Jurkonis teigė, kad kol kas vyksta pasiruošimo darbai iki vasaros sostinės oranžerija tikrai dar lauks lankytojų.

„Turime sąrašus, kokie augalai yra Vilniuje. Susižiūrėjome, ką turime mes, ko neturime. Mūsų oranžerijos darbuotojai buvo nuvykę pažiūrėti, kokios būklės yra augalai, kokie dydžiai ir panašiai. Žiūrime dabar, kurias vietas tiems augalams galėtume atlaisvinti savo sode“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, kitu etapu iš valstybės biudžeto skirto finansavimo bus renovuojama dalis oranžerijos Kaune, kuri iki šiol buvo nesutvarkyta.

VDU Botanikos sodas

„Ją renovuosime ir galėsime praplėsti savo oranžeriją ir tada organizuosime augalų perkėlimą“, – teigė N. Jurkonis.

Pasak pašnekovo, augalams perkelti į Kauną reikia palaukti ir geresnio oro, kai nebebus taip šalta.

„Planuojame pradėti galbūt nuo balandžio mėnesio, todėl taip greitai perkelta oranžerija nebus, – sakė botanikos sodo Kaune vadovas. – Bandysime perkelti visus augalus. Dar nežinome, koks bus sprendimas su didelėmis palmėmis, bet dėliojamės planus ir žiūrime“.

N. Jurkonis teigė, kad planuojama per šių metų vasarą ar rudenį perkėlimo darbai turėtų būti pabaigti. Tačiau vilniečiai iki vasaros tikrai dar galės lankytis oranžerijoje ir susipažinti su atogrąžų augalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)