Medžiagos pasirinkimas

Svarstant apie aptvarus, pirmiausia derėtų atsakyti į klausimą, kokia bus pagrindinė jų paskirtis.

Jei gėlyną norite apsaugoti nuo mažamečių vaikų arba gyvūnų augintinių, aptvarą reikėtų daryti aukštesnį – maždaug 40–50 cm. Tokiu atveju derėtų pagalvoti ir apie jo patvarumą.

Jei nenorite, kad plėstųsi gėlyno augalų šaknys, veiksmingai pagelbės į žemę palei gėlyno kraštą įkastas specialus plastikinis užtvaras.

Jei numatoma aptvaro funkcija – vien dekoratyvinė, galima rinktis dailų ir neaukštą variantą.

Jei klombą ketinate įrengti aukštesniame nei visas sklypas lygyje, aptvaras turi būti ypač tvirtas, kad stabiliai išlaikytų dirvą.

Verta pasakyti, kad dažniausiai aptvarai gaminami iš medžio, akmens, padangų, įvairių atliekų ir nebereikalingų daiktų bei plastiko.

Mediniai klombų aptvarai

Medis, matyt, yra ekologiniu požiūriu saugiausia ir prieinamiausia medžiaga, iš kurios galima pagaminti gėlyno aptvarą. Už kitas medžiagas ji pranašesnė tuo, kad irdama papildo dirvą organinėmis medžiagomis, be to, puikiai išsilaiko per žiemos šalčius (nesuskyla ir nesideformuoja).

Svarbu ir tai, kad medinė konstrukcija gali tapti bet kurio sodo puošmena.

Atminkite, kad medieną būtina apdoroti specialiu antiseptiku ir atsparumą vandeniui suteikiančiu tirpalu.

Gėlyno aptvarui galima naudoti lentas, rąstelius, vyteles. Klombai tiks net masyvus kelmas.

Klombų aptvarai iš akmenų

Akmeninėmis tvorelėmis aptverti gėlynai atrodo ypač efektingai. Tokioms tvorelėms tiks ir natūralūs rieduliai, ir dirbtiniai akmenys, taip pat plytos ir šaligatvių plytelės.

Pagrindinis akmens konstrukcijų pranašumas – ilgaamžiškumas.

Jei norite, kad klombos aptvaras būtų aukštesnis, akmenis guldykite vieną ant kito, o jiems sutvirtinti naudokite cemento skiedinį.

Plytas galima statyti vertikaliai, įstrižai arba guldyti. Kad aptvaras būtų stabilus, sutvirtinkite plytas skiediniu. Galima apsiriboti viena plytų eile, bet jei norite arba yra poreikis, klokite daugiau eilių.

Plastikiniai klombų ir gėlynų aptvarai

Jei nesate nusiteikę mąstyti apie ką nors originalaus, visada galima įsigyti gatavus plastikinius aptvarus. Jų asortimentas išties platus, tad tikrai bus iš ko pasirinkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)