Beje, žiemą ant palangės gali kuo puikiausiai augti ne tik daigai, bet ir prieskoninės žolelės – prireikus pagardinti kokį nors patiekalą, jų tuojau pat galėsite pasiskabyti. Tikrai ne bet kuriam augalui pakanka trumpomis dienomis gaunamos šviesos, tačiau šiuo tamsiuoju sezonu neblogai auga svogūnai, petražolės, salierai ir burokėliai. Deja, tik tuo atveju, kai yra daiginami iš šakniavaisių. Jei žalumynų (krapų, kalendrų, petražolių ir pan.) norite užsiauginti iš sėklų, turėsite pasirūpinti papildomu apšvietimu.

Dabar pakalbėkime apie daiginimą. Sausį galima pasėti daugelį daržoves vedančių augalų, tokių kaip pomidorai, saldžiosios paprikos, kopūstai, baklažanai. Iš gėlių derėtų paminėti petunijas, lobelijas, gvazdikus, prerijų gėles, raktažoles.

Vienintelis dalykas, kurio negalima pamiršti, yra tas, kad tinkami sodinti yra tik tie augalai, kurių vaisių sulaukiame ganėtinai vėlai, mat ankstyvosios daržovės gali imti bręsti jau pavasarį, o kadangi ant palangės tikrai nėra daug vietos, jų derlius vargu ar pradžiugins. Be to, gerokai išsistiebusius daigus bus gana sunku persodinti, juolab kad vaisius vedantys augalai ypač jautriai reaguoja į tokias procedūras.

Visas pirmiau paminėtas gėles tikrai nebūtina sėti žiemos vidury, bet jei tik norite, kad jų žiedai džiugintų nuo pat pavasario ar bent vasaros pradžios, žinokite, kad sausis – pats tinkamiausias mėnuo berti sėklas į vazonėlius. Dalykas tas, kad išvardytos gėlės gana lėtai auga, o kai kurioms prireikia net 3–4 mėnesių iki kol pražysta. Pavyzdžiui petunija žiedus ima skleisti praėjus 70–75 dienoms nuo pasėjimo, o prerijų gėlės ir lobelijos – po 90–100 ir 60–80 dienų atitinkamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)