Tokiu atveju nereikia gaišti laiko tarplysvių ravėjimui ir purenimui, nes mulčias dirba už mus.

Yra dar keli spyglių privalumai, kurie išskiria šį mulčiavimo tipą nuo kitokio augalinio mulčio:

pušų spyglių dangos galima nekeisti ilgą laiką, nes kitaip nei šiaudai ar žolė, spygliuočiai supūva tik per kelerius metus;

po spygliais nesiveisia sraigės ir šliužai – juos atbaido eteriniai junginiai, kuriuos išskiria pušų ir eglių spygliai;

spygliuočių mulčias gerai praleidžia vandenį ir neprisisunkia drėgmės, todėl joje rečiau užsiveisia pelėsiniai ir kitokie grybai. Fitonicidai, kurių yra spygliuose, taip pat apsaugo nuo ligas sukeliančių mikroorganizmų.

Tačiau tie patys fitonicidai daugeliu atvejų gali slopinti augalų augimą. Taip pat reikėtų turėti omenyje, kad spygliuočių pakratų rūgštingumas padidėjęs, o tai reiškia, kad kai kurioms kultūroms tokia danga gali būti žalinga, o ne naudinga.

Kokiose lysvėse geriausia naudoti mulčią iš spygliuočių ?

Kai kurioms sodo ir dekoratyvinėms kultūroms geram augimui ir vystymuisi būtinai reikia rūgštinio grunto. Prie šios grupės priskiriami rododendrai, hortenzijos, sausmedžiai, šilauogės, spanguolės, bruknės. Šioms kultūroms labai tiks spygliuočių mulčias – jį ant šių augalų galima palikti ilgą laiką, taip pat įkasti į žemę vietoj trąšų.

Dauguma gėlių kultūrų taip pat mėgsta spygliuočių pakratus. Drąsiai jais mulčiuokite rožes, lelijas, levandas, tulpes, krokus, hiacintus, raktažoles, chrizantemas.

Iš vienmečių augalų į spygliuočių mulčią gerai reaguoja gvaizdūnės, astrai, neužmirštuolės, kosmėjos, medetkos, šalavijai. Taip mulčiuoti augalai tampa ryškesni, piktžolių augimas sulėtėja, o kenkėjai vengia spygliais kvepiančių sodinukų.

Dauguma sodininkų pušų spygliais mulčiuoja baklažanus ir net pomidorus. Taip pat spygliuočių pakratą galima naudoti žemuogių lysvėse. Uogos ant spyglių „pagalvės“ auga švarios ir sveikos, jas retai apninka puvėsis ir įvairūs kenkėjai.

Jei prisirinkote daug spyglių, galima jais apibarstyti takelius ir plačius tarplysvius. O tam, kad grunto rūgštingumas nedidėtų, rekomenduojama sezono gale spyglius surinkti ir papildomai patręšti žemę pelenais.

Panaudotą mulčią galima sumaišyti su lapais ir kitomis augalų liekanomis, ir toliau naudoti kaip trąšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)