Siūlome jūsų dėmesiui penkis kambarinius augalus, kurie gali papuošti ir jūsų virtuvę.

Dekoratyvinė paprika (lot. Capsicum)

Virtuvėje žavingai atrodys koks nors augalas su egzotiškais vaisiais. Dekoratyvinė paprika – puikus sprendimas, nes šis augalas ne tik gražiai žydi ryškiais žiedais, bet ir puikiai dera prie gastronominio patalpos konteksto. Didžiausias dekoratyvinės paprikos privalumas – vaisius šis augalas subrandina žiemą, kai aplinkoje taip trūksta ryškių spalvų.

Dekoratyvinės paprikos gerai auga šviesioje vietoje, todėl geriausia jas statyti virtuvėje ant palangės. Žemė visada turi būti drėgna, todėl augalą reikia reguliariai laistyti. Idealiausia temperatūra augalui – +16...+18 laipsnių. Tręšti galima kartą per mėnesį.

Nertera (lot. Nertera)

Nertera įdomi tuo, kad išleidžia žemus vijoklinius ūglius, kurie sugulę į vazoną sukuria samanų įspūdį. Šių „samanų“ viršuje auga ryškios raudonos ar oranžinės uogos. Paprastai uogų būna labai daug, todėl šis augalas yra puikus dekoro elementas interjere. Uogos subręsta rudenį ir išsilaiko per žiemą. Jei nertera tinkamai rūpinamasi, pavasarį ji pražysta, o rudenį sunokina naujas uogas. Nerteroms reikia šviesos arba pusšešėlio. Jos gerai auga mažame vazone su sąlyga, kad yra reguliariai laistoma, bet užsilikęs vandens perteklius išpilamas.

Kiauliauogė (lot. Solanum)

Kiauliauogė išsiskiria tamsiai žaliais lapais ir apvaliais raudonai oranžiniais vaisiais, panašiais į dumplūnės vaisius. Paprastai kiauliauogės auginamos kaip vienmetis augalas, kuris savo ryškiomis spalvomis ypatingai puošia namus žiemą. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad kiauliauogės vaisiai yra nuodingi.
Augalas mėgsta šviesią, bet ne per šiltą vietą. Optimali temperatūra – +15 laipsnių.

Kiauliauogei reikia drėgno oro, todėl šalia jos gerai pastatyti, pavyzdžiui, puodelį su vandeniu.
Laistyti augalą reikia tik tada, kai žemė visiškai sausa. Tręšti galima kartą per mėnesį. Dekoratyvinėms uogoms nudžiūvus, ūglius reikia nupjauti (iki pusės).

Ripsalis (lot. Rhipsalis)

Ripsalis ryškių vaisių nenokina, bet užtat idealiai tinka virtuvėje. Augalas sugeria garus, todėl jį drąsiai galima statyti ar kabinti virš gartraukio ar šaldytuvo. Ripsalis augina daug kabančių ūglių, kurių ilgis gali siekti du metrus. Jam idealiai tinka sąlygos virtuvėje, nes šiam augalui patinka drėgnas oras ir šešėlis. Be to, ripsalis išgyvena net jei juo ne itin rūpinamasi. Augimo ir žydėjimo laikotarpiu ripsaliui reikia daug vandens. Sodinti jį reikia į specialią, kaktusams skirtą žemę.

Japoninė skimija (lot. Skimmia japonica)

Japoninė skimija džiugina akį savo vaisiais ilgiau už kitus augalus – nuo vasaros iki pat žiemos. Tai visžalis krūmas su tamsiai žaliomis uogomis. Skimija gerai auga vėsioje arba ne per šiltoje patalpoje. Laistyti augalą reikia, kai viršutinis dirvos sluoksnis išdžiūva. Tręšti skimiją reikia kartą per dvi savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)