Pelyno auginimo namų sąlygomis ypatumai

Pelynas yra labai nereiklus augalas. Kuo daugiau šviesos jis gauna, tuo aromatingesni jo lapai. Jam reikia gerai drenuoto, lengvo dirvožemio, į kurį įmaišyta rupaus smėlio. Rinkitės didesnį vazoną, nes šio augalo šaknų sistema pakankamai galinga. Stiebą galima nupjauti 5-7 centimetrų aukštyje.

Pelyną gerai būtų palikti lauke iki pirmųjų šalnų. Labai greitai pasirodo smulkūs jauni lapeliai. Tada pelyną reiktų pernešti ant palangės.

Šis augalas nemėgsta perlaistymo, todėl geriau laistyti jį per lėkštutę. Jeigu kambaryje karšta, pelynas greitai išsistiebs. Tokius ūglius ir lapus prie šaknų pašalinkite.

Pelyno naudojimas kulinarijoje

Pelyno lapai naudojami mėsos patiekalų, salotų ir net kai kurių desertų gamyboje. Dėl kartumo pelynas sėkmingai pabrėžia patiekalų skonių atspalvius ir padeda geriau įsisavinti maistą. Naudojami švieži lapai avienai ar kiaulienai marinuoti.

Pelyno panaudojimas medicinoje

Dėl didelio alkaloidų ir eterinių aliejų kiekio šiame augale vertėtų jo nepadauginti. Jeigu persišaldėte ar susirgote gripu, naudokite pelyno užpilą (10 gramų karčiojo pelyno 100 mililitrų spirito). Užpilą tamsaus stiklo butelyje reikia laikyti 15 dienų ir kasdien suplakti. Prieš vartojimą būtina nukošti. Vartojama po 15-20 lašų į 30 mililitrų šilto vandens tris kartus per dieną, likus 15-20 minučių iki valgio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)