Medicininiais tikslais naudojami žiedai, juose yra daug eterinių aliejų. Juos geriausia rinkti žydėjimo pradžioje, kol balti žiedlapiai nenulinkę žemyn.

Vaistinės ramunėles auginimo namų sąlygomis ypatumai

Ramunėlė lengvai perneša persodinimą ir prisitaiko prie bet kokio dirvožemio, išskyrus per daug drėgną. Geriau auga ryškiai apšviestoje vietoje. Ant palangės ramunėlė geriau jausis su papildomu apšvietimu, bet ne aukštesnėje nei 22 laipsnių temperatūroje.

Vaistinės ramunėlės panaudojimas medicinoje

Ramunėlių arbata garsėja savo švelniu raminamuoju poveikiu esant neurozėms ar stresui. Ramunėlė naudojama ir sergant širdies bei kraujagyslių ligomis, ateroskleroze, hipertonija, bronchitu, angina ir egzema.

Nuostabiai aromatingas vaistažolių užpilas gaunamas iš ramunėlių žiedų (viena dalis), dedešvos žiedų (viena dalis) ir liepžiedžių (viena dalis). Du arbatinius šaukštelius vaistažolių mišinio užpilkite viena stikline verdančio vandens ir palikite 15 minučių. Gerti reikia po 2-3 puodelius karštos arbatos per dieną. Ši arbata pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, mažina sudirgimą ir skausmą. O jeigu ramunėlių žiedų arbatos su medumi ir grietinėle išgersite vakare, ramus ir gilus miegas garantuotas.

Vaistinės ramunės naudojimas kulinarijoje

Švieži ramunėlės žiedai puikiai dera su daugeliu daržovių, žolelių ir vaisų, iš kurių dažnai gaminame salotas. Tai pekino kopūstas, lapinės salotos, lapinis salieras, bazilikas, vaistinis kietis, avokadai, obuoliai ir avietės.

Jeigu norite paruošti daržovių salotas, ramunėlių žiedus užpilkite alyvuogių aliejumi, pagal skonį įberkite druskos ir baltųjų pipirų, palikite 10 minučių, o paskui sudėkite norimas daržoves. Vaisių salotos ruošiamos su „ramunėlių sirupu“. Į karštą vandenį pamažu suberiamas cukrus (santykiu 1:1), užverdama, įdedama cinamono lazdelė, nuimama nuo ugnies ir suberiama stiklinė ramunėlių žiedų. Kitą rytą sirupą iškoškite.

Iš šviežių ramunėlių žiedų ir erškėtuogių verdama uogienė. Kilogramui erškėtuogių be kauliukų ir plaukelių imama 200 gramų ramunėlių žiedų, du valgomieji šaukštai šviežios citrinos žievelės, dviejų citrinų sultys ir vienas kilogramas cukraus. Visus ingredientus reikia sumaišyti, uždengti ir palikti dviem valandoms, paskui ant mažos ugnies užvirti ir palikti parai. Kitą dieną uogienė kelis kartus kaitinama iki virimo, kol erškėtuogės taps „permatomos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)