Lotyniškame augalo pavadinime yra žodis „amžinai gyvenantis“ ir tai yra tiesa – tereikia kartą pasodinti stoginę šilropę sode ir ji toliau dauginsis savarankiškai, ir liks ten „amžinai“.

Stoginės šilropės auginimo namų sąlygomis ypatumai

Šilropė geriau auga ir atrodo ryškiau gerai apšviestose sausose vietose. Šiam augalui tinka bet kokia, net ir labai prasta žemė. Jeigu dirvožemis labai geras, šilropės skrotelės spalva nublunka, o lapų žalsvumas išblykšta.

Šis augalas lengvai toleruoja sausrą. Laistyti geriau per lėkštelę. Jis nemėgsta gausaus laistymo ir aukštos kambario temperatūros. Kadangi šilropės šaknų sistemą sudaro vidutinio dydžio šakniastiebis ir paviršinis pluoštinių šaknų tinklas, augalą galima sodinti į labai negilų vazoną.

Šilropė yra iš tų augalų, kurie žydi ir duoda vaisių tik kartą gyvenime, o po to miršta.

Šilropės

Stoginės šilropės panaudojimas medicinoje

Tai nepretenzinga vaistažolė, kurios lapų sultyse yra bakterijas naikinančių ir karščiavimą mažinančių medžiagų. Jeigu stoginės šilropės lapas perlaužiamas per vidurį, galima gauti gatavą „gelį“ nudegimams gydyti. Susmulkinti lapai dedami ant kraujuojančių žaizdų, ant įkandimo ar uždegimo vietų.

Vidinis stoginės šilropės vartojimas nepageidautinas, nes joje yra daug alkaloidų. Būtent dėl to jų lapų nepažeidžia vikšrai, vabalai, šliužai, jie yra atsparūs ligoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)