Jis visiškai nereiklus: lengvai toleruoja net labai ilgą sausrą, mėgsta atviras ir saulėtas vietas, gamtoje auga bet kokioje žemėje. Tiesa, jis sunkiai pakelia perlaistymą. Jo aromatas aštrus, gilus, kartokas, šiltas ir aitrokas.

Kraujažolės auginimo namų sąlygomis ypatumai

Šis augalas yra vienas tinkamiausių augalų, kuriuos galima paimti iš sodo ir auginti namuose. Ypač, jeigu iš anksto, pavyzdžiui, rugpjūčio mėnesį, pasodinsite dalį kraujažolės šakniastiebio į vazonėlį, o stiebą nupjausite 5-7 cm aukštyje virš žemės. Dirvožemis turi būti pakankamai maistingas, nerūgštus, šiek tiek drėgnas. Vazonėlį reikia palikti lauke tol, kol subjurs orai.

Iki „persikraustymo“ ant palangės momento turi susiformuoti kompaktiškas krūmelis. Namų sąlygomis labai retai susiformuoja kraujažolių žiedynkočiai ir tai nutinka tik pavasarį, užtat gerai suveši priešakniniai lapai. Kraujažolė lengvai pakelia persodinimą ir genėjimą, net ir labai radikalų.

Kraujažolės panaudojimas medicinoje

Visa antžeminė augalo dalis turi daug eterinio aliejaus, į kurio sudėtį įeina azulenas. Todėl kraujažolė veikia kaip dezinfekuojanti, priešuždegiminė ir prieštraukulinė priemonė.

Sutrinti švieži kraujažolių lapai dedami ant nudegimų ir įpjovimų – taip dezinfekuosite žaizdas ir sustabdysite kraujavimą. Švieži ar sausi lapai užpilami verdančiu vandeniu, suvyniojami į servetėlę ir pridedama prie skausmingų sąnarių.

Kraujažolė

Kraujažolės naudojimas kulinarijoje

Priešakniniai kraujažolės lapai ir žiedai naudojami kaip pagardas, jie tinka ir švieži, ir džiovinti. Šiame augale esančios medžiagos gali suaktyvinti tulžies sekreciją, todėl pagerėja riebių maisto produktų virškinimas.

Galima patiems namų sąlygomis pagaminti neįtikėtinai kvapnius pagardus mėsai, ypač riebiai. Tam reikės džiovintų baziliko lapų ir žiedų (trys dalys), kraujažolių lapų (viena dalis) ir šiek tiek juodųjų pipirų bei druskos – viską reikia sumalti kavamale.
Šiek tiek šviežių priešakninių kraujažolės lapų galima įdėti į žuvies kepimo formą. Paragavę šio patiekalo kitą kartą šių lapų įdėsite daugiau.

Beje, kartais kraujažolė gali sukelti alergiją, kuri pasireiškia specifiniu odos bėrimu. Šiuo atveju kraujažolės vartojimą reikia nutraukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)