Pavyzdžiui, pernai moteris jas paruošė žiemai tik sausio 6 d., kai prasidėjo tikrieji šalčiai. Kadangi rožynas labai didelis, tai augalų neapkaupia durpėmis, netgi nenaudoja eglišakių, mat tai būtų ilgas, daug sąnaudų reikalaujantis darbas.

Rudnickai pasirinko kitą būdą – užėjus šalčiams, rožes užkloja specialia augaline plėvele (nesupainiokite su agroplėvele – aut. past.). Kadangi šis ruduo išskirtinai šiltas, rožės dar neuždengtos.

Kada geriau jas genėti? Prieš uždengiant ar pavasarį? „Rudenį stiebus pritrumpiname tiek, kad galėtume pridengti, o pavasarį vyras jų negaili – stipriai išgeni“, – komentavo R. Rudnickienė.

Kiti patarimai

Daugumai rožių veislių pakenkia 8–10 laipsnių šaltis.

Žiemai rožes reikia apkaupti žemėmis, o pradėjus šalti uždengti eglišakėmis ir sausais lapais. Taip kaupdami neapnuoginkite jų šaknų, verčiau atsineškite naujos žemės.

Galima pridengti durpėmis arba medžio pjuvenomis (jos pavasarį nuimamos. Kaupeliai aplink rožės kamieną turi būti apie 30 cm.

Prieš dengdami lapais, padėkite bent kelias eglišakes, nes rožes geriau pasieks oras, jas apsaugosite nuo graužikų.

Galima pridengti ir ant rėmų užtraukus ruberoidą ar polietileno plėvelę, tačiau turite palikti vėdinimo angas.

Vijoklines rožes suguldykite ant lentgalių ar 6 cm storio pagaliukų, kad būtų geresnis vėdinimas. Uždenkite eglišakėmis ir polietileno plėvele, stipriai pritvirtinkite špagatu, o galuose palikite angas.