Ką daryti, kad sklypas ir atvėsus orams atrodytų patraukliai, daržas būtų švarus, o darbų jame sumažėtų? Patarimas – padarykite siauras lysves. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip tokios lysvės sutaupys jūsų laiko ir jėgų.

Kodėl didelis daržas negarantuoja didelio derliaus

Ilgametė patirtis parodė, kad kokybiškas ir didelis derlius gaunamas nebūtinai iš didelio ploto.

Mažame plote augalus galima kruopščiau prižiūrėti, tad ir derlius bus gausus, kokybiškas. Mažame plote prižiūrint augalus reikia 2–3 kartus mažiau laiko ir pastangų.

Didelis daržas, kuriame auginama 8–12 rūšių augalų, vyresnio amžiaus žmonėms – nepakeliama našta. Man 77 m., o pastaruosius 15 metų naudoju savo darže siaurų lysvių metodą. Jis labai patogus, nes nereikia nei didelių fizinių pastangų, nei lėšų, patirtimi dalinasi skaitytoja.

Nesudėtingas būdas suformuoti siauras lysves

Norint pakeisti tradicinį daržą progresyvesniu, pradžiai reikia išmatuoti sklypo plotą. Daržui skirtą plotą išlyginkite ir padalinkite į siauras lysves, o tarp jų palikite plačius takelius. Lysvių plotis turi būti ne daugiau 40-50 cm. Takelių tarp jų plotis – 80-120 cm. Ilgis priklauso nuo šeimininkų pageidavimo. Lysves geriau formuoti iš šiaurės į pietus – tada augalai ilgiau bus apšviečiami. Išrautas piktžoles meskite ant takelių.

Po 2–4 metų galima siauras lysves ir takelius sukeisti vietomis. Plataus takelio viduryje suformuoti siaurą lysę, o iš seniau buvusių lysvių ir šoninių keliukų dalių suformuoti plačius takelius. Per kelerius metus juose iš piktžolių, stiebų ir sausos žolės susiformuos užtektinas pusiau suirusio mulčio.

Naujas siauras lysves iki 8-10 cm suvarpykite. Per žiemą žemė išdžius, pasidarys lengva. Pavasarį dar kartą suvarpykite. Jei ne visus darbus spėjote atlikti laiku ir lysvėse bei ant takelių pridygo piktžolių, jas išraukite ir palikite pūti.

Siaurų lysvių galite nekilnoti, o plačius takelius užsėti žole, atsparia mindymui. Ši žolė užgoš piktžoles, o lysvės gražiai atrodys tarp žalių takų.

Takus galima uždengti fanera, kad mažiau augtų piktžolių ir būtų patogiau dirbti darže.
Jei turite laiko, lysves galima padaryti aukštesnes ir atriboti. Kita vertus, neapriboti augalai žemėje geriau auga.

Kuo naudingos siauros lysvės?

Siauroje lysvėje prie augalų galima patogiai prieiti. Žemę lengva purenti, į ją sėti. Dirbti galima prisėdus ant suolelio.

Tiesa yra viena griežta sąlyga – siaurų lysvių jokiu būdu negalima mindyti, kad nesukietėtų žemė.
Augalai lysvėje sodinami 2-3 eilėmis, išskyrus tuos, kurių sėklos visai mažos (krapų, ridikėlių, salotų ir kt.). Siaurose lysvėse tarpeliai tarp augalų paliekami visai siauri.

Pavyzdžiui, siauroje lysvėje tarpai tarp ankstyvųjų pomidorų yra 35x35 cm, tarp aukštų krūmų – 40x40 cm, tarp morkų – 5x5 cm. Tarpai tarp agurkų – ne daugiau nei 20x20 cm. Po žalia augalų mase žus piktžolės, nereikės taip dažnai ravėti. Be to, pro žalius augalų lapus drėgmė išgaruoja 20-25 kartus lėčiau, nei esant atvirai dirvai.

Sėjomaina siaurose lysvėse

Pagrindinė taisyklė – lysvėse augalų kaita turi vykti visą šiltąjį sezoną. Pavyzdžiui, jei nereikia didelio derliaus, lysvę galima suskirstyti į 2-3 dalis. Vienoje dalyje sėti ridikėlių, antroje – špinatų ar salotų, trečioje – svogūnų.

Ridikėliai užims savo vietą ne ilgiau nei 1-1,5 mėn. paskui į jo vietą galima pasėti ankstyvųjų kopūstų, pasodinti ankstyvųjų pomidorų, bulvių. Kai baigsis salotos, jų vietą gali užimti vidutinio ankstumo pomidorai, žalumynai (krapai, salierai, bazilikai, petražolės), vasariniai česnakai.
Jei lysvėje numatėte sėti vidutinio ankstumo ir vėlyvuosius pomidorus, kopūstus, rudenį ar pavasarį šią lysvę reikia užsėti sideratais, kad ji nebūtų tuščia ir nepriaugtų piktžolių.

Kaip prižiūrėti siaurose lysvėse augančius augalus

Purenimas

Sėdint ant suoliuko patogiai pasieksite siaurą lysvę iš abiejų pusių. Piktžoles galima palikti tarp augalų, bet jeigu jų labai daug (įprastai taip būna pirmais metais), išraukite ir kraukite tarp lysvių, ant takelių. Piktžolių sluoksnis bus tarsi užtiesalas, žemei bus lengviau, ji ne taip stipriai susimindys. Jei piktžolių pridygo ir ant takelių, jas lengvai išrausite papurenę paviršių.

Mulčiavimas

Siauras lysves lengva mulčiuoti. Mulčiui naudojamos tos pačios piktžolės (jos kraunamos tarp lysvių), šiaudai, pjuvenos (išskyrus spygliuočių medžių) ir drožlės, taip pat žalia sideratų masė.
Per 7-10 cm mulčio sluoksnį nepriaugs piktžolių, nepateks kenkėjai. Be to, sideratų šaknų sistema purena žemę, o sideratai yra žalioji trąša augalams.

Nuolatinis sklypo užimtumas nesudarys rūpesčių, nereikės skirti tiek daug laiko kovai su piktžolėmis. Esant mulčio sluoksniui pomidorai, cukinijos ir pan. nesiekia žemės, todėl neišsitepa, yra apsaugoti nuo grybelinių ligų. Pūdamas mulčias aprūpina žemę organinėmis medžiagomis, gerinama žemės struktūra.

Jei sklype labai daug piktžolių, dalį jų galima išravėti iki pavasarinių darbų pradžios. Reikia tik paskatinti spartesnį jų augimą. Pavasarį ant sniego užberkite durpių, pelenų, mėšlo ir uždenkite perregima plėvele. Saulės spinduliai sušildys žemę po plėvele, piktžolės ims greičiau augti. Po 1,5-2 savaičių galima purenti žemę ir išravėti piktžoles.

Jei lysvėje numatytas vėlyvųjų augalų sėjimas, provokacinis triukas kartojamas. Žemę dar kartą išpurenkite (perkasti nereikia).

Siauras lysves, ypač braškių ar daugiamečių augalų, patogu mulčiuoti šviesos nepraleidžiančia, bet drėgmės nesulaikančia medžiaga.

Jei laiku nenuravėjote piktžolių nuo takelių, nupjaukite jas prie šaknų ir panaudokite augalų lysvėse mulčiavimui.

Augalų laistymas

Jei gegužę užtektinai palyja, jei dirva laiku mulčiuojama, laistyti galima rečiau. Drėgmė puikiai išsilaiko po mulčio sluoksniu, neleidžia susiformuoti sausam, kietam sluoksniui, kuris kenkia jauniems, liauniems augalų stiebeliams.

Siaurose lysvėse nesunku įrengti lašinį laistymą. Nuo pagrindinės žarnos, einančios išilgai daržo, į kiekvieną siaurą lysvę nuvedama žarna su skylutėmis. Kuo mažesnės skylutės, tuo jų turi būti daugiau. Pagrindinę žarną prisuka prie krano. Vandens srovė turi būti nestipti, vanduo turi lašėti, o lietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)